Alternative og hjemmelagede gaver viser omtanke og blir satt pris på

Verdifulle gaver som koster lite eller ingenting

Av Arman Vestad

Én ting er hva fødselsdagsbarnet, jubilanten eller de som gifter seg har nedtegnet på ønskelisten, en annen ting er hva lommeboka di tillater å bruke på gaver. Ved mange barnehager og skoler har man forhåndsbestemt et maksbeløp for gaver mellom barna. Og det kan fungere fint for mange. Men hva med til de litt eldre og voksne?

En gave trenger ikke være kjøpt i en gavebutikk eller pakket inn i glanspapir. Det kan være så mye mer og finere enn det – og bli verdsatt enda mer av den som mottar gaven. Her gjelder det å bruke fantasien og det man har for hånd, fremfor røde eller blå sedler.

Oppmerksomhet og fokus på personen

Å vise at du er oppmerksom og ser personen for den han eller hun er, kan være en fin gave i seg selv. For det er ikke alle forunt å være i fokus, og det kan bli en nær og flott opplevelse. Tenk på hva personen ville satt pris på, i form av ord eller handling fremfor hva du vil gi.  Hva hadde han eller hun blitt glad for? Kanskje et brev eller postkort hadde vært hyggelig?

 Gi av tiden din

Kanskje er det hyggelig å bli invitert hjem til deg, hvor du varter opp med en lunsj over en hyggelig prat eller noe som personen setter ekstra stor pris på. Kanskje du kan tilby deg å hjelpe vedkommende med noe, som hagearbeid, male eller lage middag? Tenk litt etter hva du er spesielt god til som andre kan sette pris på, og gi bort tiden og ekspertisen din i gave.

 

INNPAKKING: For de fleste er tanken bak gaven viktigere enn hva du får. Hjemmelaget innpakning med billig papir og enkel dekor oppfattes mer «luksuriøst» enn kjøpt innpakning. (Foto: iStock)

Hjemmelaget er vellaget og en prissatt oppmerksomhet

Ikke alle baker julekaker selv til jul, eller lager hjemmelaget syltetøy eller annet godt som kan puttes i et glass eller boks som du kan kjøpe billig på Nille, Ikea eller andre rimelige butikker. Pynt med en sløyfe eller håndskrevet etikett. Du kan også bake en kake og stikke innom den som har bursdag. De fleste setter stor pris på personlige, hjemmelagde gaver som dette.

Verdikuponger

Dette kan være en fin kjæreste- eller vennegave. Lag et lite hefte med ”kuponger” hvor hver kupong er en tjeneste du gjør for den som har bursdag. Her kan du legge i hva du vil, om det er en treretters middag, en klem eller å si tre pene ting om personen. Hva har du å tilby og hva vil personen like. Og husk å fullføre!

Kjøpegaver trenger ikke koste mye

Butikker som TGR, Nille og Normal har stort utvalg til barn og ungdom til en rimelig penge. Særlig TGR har mye morsomt for barn og unge, og det er vel det som er litt av poenget med gave fra venner til venner, er det ikke?

Husk at det ligger mest verdi i den oppmerksomheten du gir enn den tingen som er pakket inn med sløyfe på. Gjør deg flid med et hyggelig kort, enten selvlaget eller i alle fall skrevet med egne ord. Det er alltid hyggelig å få!