Selg det du ikke trenger

Tjen penger på ting du har glemt du har

Av Arman Vestad

Er du av dem ikke kvitter deg med ting du har kjøpt, fått eller arvet, men samler og lagrer i skap, loft og kjeller til du egentlig ikke vet lenger hva du har? Her kan det være ting av verdi, som kan hjelpe deg gjennom en tøff økonomisk periode hvis du tar en grundig opprydding. I verste fall (eller beste?) får du en gylden anledning til å kvitte deg med unyttig skrot.

Det finnens mange årsaker til at noen av oss kjøper flere ting enn vi trenger, at vi samler på noe eller bare ikke klarer å kvitte oss med det som er overflødig. Disse årsakene skal jeg ikke gå inn på her, men vi skal belyse dette med økonomisk verdi i alt du har samlet på. Ting og tang du ikke trenger i like sterkt grad som du har behov for de pengene de kan inndrive.

Ta et dypdykk på loft og kjeller – og alt i mellom

Start med en gjennomgang av alle steder som er satt av for lagring, som skuffer, skap, boder loft og kjeller. Er det noe du har stuet vekk for lenge siden, som du hvert skuddår kommer på at du har og kanskje får bruk for en gang? Som for eksempel fra garasjen eller hageboden, hvor man ofte har redskaper som løvblåser, kvistemaskin, vedkløyver, en ekstra trillebår eller liknende. Har du oversikt over ALT du har i kjøkkenskapene, og når brukte du alt utstyret sist? Løkkuttemaskin, sodastream, elektrisk juicepresse, avocadodeler eller kjøttdeigblander…? Alt det disse fancy maskinene og dingsene gjør, kan du gjøre for egen maskin – altså selv – med ei rake, sag, øks og en hoggestabbe eller stekespade og vanlige kjøkkenkniver (kullsyren er kanskje litt vanskelig å få til uten sodastreameren, men hvis du allikevel kjøper brus er vel maskinen overflødig, eller?).

Arvegods fra kjeller til tak og dekketøy til tre dusin

Du har kanskje mye familie og venner, men hvor mange kaffeservicer opptar plass i skapene og får komme ut og lufte seg annethvert år? Vær ærlig mot deg selv når du tenker etter hvor mye som er i daglig bruk og hvilke behov dere egentlig har. Det er selvsagt hyggelig å dekke på med arvegods til selskap og høytider, men trenger du ett service til jul, ett til påske og ett til hverdags? Bruker dere ikke bare kaffekrus og har brødskiva i hånda likevel? Kjenn etter hvilken verdi disse tingene har for deg og hvordan du lever livet ditt akkurat nå. Et komplett sett til middag og fest kan kanskje innhente noen sårt trengte kroner…

Gjenbruk av utvokste klær og tilsidesatte leker

Barna vokser så fort, både fra klær og leketøy. Og den ene måneden kan noe være populært, mens den neste er det helt ute og av ingen interesse lenger. Da rydder vi bort, putter i poser og esker og setter det ute av syne. Selg det! Det er mange familier som ønsker å kjøpe brukt, både på grunn av økonomi men også fordi de vet at barn er flyktige i forhold til interesser og i forhold til en del leker. Dessuten holder noe bare en sesong, som for eksempel sportsutstyr, og så passer det ikke lenger. Enkelte er også opptatt av gjenbruk med tanke på miljø.

Når du går gjennom alle tingene du vurderer å selge, prøv å tenke på denne måten;

  • Har jeg noe annet som jeg også kan bruke til dette formålet?
  • Kan jeg klare meg uten denne?
  • Når brukte jeg denne sist?
  • Har denne noen affeksjonsverdi for meg?
  • Hva er andre villige til å betale for denne?

Selg unna med gratis annonser på nett

Du kan nærmest velge og vrake i ulike nettverk for kjøp og salg, lokalt eller nasjonalt. Noen mener at finn.no er best når du skal selge elektronikk, designgjenstander eller møbler, mens for eksempel lokale grupper på Facebook funker bedre for mindre og rimeligere ting. Begge deler har fordeler og ulemper. På finn.no kategoriseres varene, noe som gjør det enkelt for folk som er ute etter noe spesifikt. På Facebook finnes det lokale grupper – kanskje til og med for din kommune – hvor salget kan foregå veldig raskt. På den annen side blir ikke varene kategorisert på Facebook og på populære sider risikerer du at din annonse forsvinner raskt i mengden. Facebook er mer dagsaktuell kanskje mens finn.no oppleves mer ryddig.

Finner du kjøpere lokalt, kan du slippe å måtte sende gjenstandene i posten og risikere at varen ikke blir hentet eller betalt.

Lag informative annonser

Informativ annonse | Rengjør, ta gode, lyse bilder og sett en realistisk pris. (Foto: Skjermdump fra finn.no)

Ta fine bilder og beskriv varen så godt du kan, og gjerne med mål (særlig på møbler og liknende). Da er det enklere å finne interesserte kjøpere uten at du må gå mange runder med masse spørsmål. Og pass på at du svarer på henvendelser raskt. Søndager er en bra dag for å legge ut annonser.

Realistisk prising

Hva du gjerne vil ha for en ting er ikke alltid ensbetydende med hva du kan få når du selger brukt. Selger du elektronikk er det ofte 30-50% avslag dersom produktet er 2-5 år gammelt. Utviklingen av elektronikk skjer så raskt (data, TV, mobiler osv), så det tar ikke lang tid før det har kommet noe nytt og akkurat ditt produkt selges til lavere priser i butikkene. På møbler kan du regne 20 – 30% avslag om de er de brukt i like mange år. Ta utgangspunkt i hva produktet blir solgt for nå, ikke hva du betalte den gangen du kjøpte det.

Enda eldre ting selges til enda høyere rabatter, alt etter i hvor god stand tingene er i. Er det ordentlig gamle gjenstander som antikviteter eller samleobjekter, snakker vi om helt andre priser. Her anbefaler jeg å få satt verdi av en kyndig person.

I utgangspunktet rimelige, masseproduserte ting sier seg selv er verd minst og hører kanskje hjemme under ”Gis bort” (mot henting).

En liten pekepinn for å finne rett pris som du kan legge gjenstanden ut med, er å sjekke andre annonser med samme gjenstand. Hva er det andre vil ha for det? Er det noen annonser som har ligget lenge ute, er prisen sannsynligvis for høy til at noen slår til.

Enkelte ting er enklere å få solgt enn andre. Se hva som lå på toppen i søk etter brukte ting på finn.no i 2016: Disse tingene lønner det seg å selge på finn.no (Vi i Villa)

Lykke til med rydding og salg!

Kilder: dinside.no, spirea.no