Rimelig, god og sunn mat

Sjekk Tine Sundførs 17 billig-tips

Av Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog

Maten du spiser påvirker både kroppen, hjernen og lommeboka. Med noen gode tips kan du spare penger, få mer energi, styrke helsen og skjerpe hukommelsen. Små endringer kan gjøre stor forskjell og det er mulig å lage mat som er både billig, sunn og god.

Vi må ha mat for å leve! Vi vet alle sammen at maten vi spiser betyr mye for hvordan vi føler oss, og for helsa vår. Det oppleves ikke alltid så enkelt å spise sunt i praksis. For det første er mye av den sunne maten dyr. For det andre er det ikke alltid så lett å vite hva som egentlig er sunt. Man hører jo så mye forskjellig om økologisk mat, superfood, lav-karbo og all verdens dietter. For det tredje er det ofte vanskelig å stå imot alle de usunne fristelsene.

Dyrest er ikke nødvendigvis best

Det er mulig å spise både sunt, godt og billig! Det er ikke nødvendig med strenge dietter eller ekstreme tiltak. Det er rom for utskeielser i et sunt kosthold, og du kan spare mye penger ved å planlegge innkjøp, bruke opp rester og velge billigere produkter med like god kvalitet fra butikkenes egne «billigmerker». Dyre kosttilskudd, spesialprodukter og supermat er ikke vist å gi bedre helse.

Hva bør vi spise mer – og mindre av?

Vi vet at et kosthold med mer frukt og grønnsaker, fisk, belgfrukter (linser, kikerter etc.), grove kornprodukter, usaltede nøtter og sunne planteoljer og mindre siktet hvetemel, oppblandet rødt kjøtt og sukker, sørger for å gi kroppen alle de næringsstoffene den trenger for å fungerer optimalt, og minsker risikoen for sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og flere kreftformer.

Billigere, bedre og sunnere

Nedenfor finner du 17 enkle tips til hvordan du kan spise sunt og godt, og samtidig spare penger.

 1. Planlegging; litt kjedelig og veldig nyttig!
  Jeg er helt enig: det er kjedelig å planlegge, men med en enkel plan for ukens middager er det mye lettere å få et sunt, variert og spennende kosthold og unngå å kaste. Bonusen er at du sparer mye penger! Målet bør være å handle en gang i uken, eventuelt supplere en gang ved behov. Dette er enkel psykologi; jo færre ganger du går i butikken jo lettere er det å unngå å ta med seg noe ekstra. Det er jo så mange fristelser når man er i butikken, og flere av butikkene prøver fortsatt å lokke oss til å kjøpe litt ekstra ved å ha «super-tilbud» på usunn mat. Det er synd!


  Hjemmebakt: En pose grovbakstmel og et kvarter elting gir billigerr oh bedre brød enn du får i butikken! (Foto: iStock)

 2. Kjenn duften av nybakt brød.
  Bak ditt eget brød med grovbakstmel. Da får du to knallgode, grove brød for rundt 14 kroner (7 kr per brød). Ingen ting smaker bedre enn hjemmelaget brød! Tilsett gjerne litt havregryn for et enda sunnere og enda saftigere brød.


 3. Ikke betal mer enn nødvendig. Velg billigbutikkene.
  Faktum er at en liter melk, et grovt brød, en bunt med gulrøtter etc. koster mellom 10 og 40 % mer i andre butikker enn hos billigkjedebutikkene. Det er rett og slett utrolig dumt å betale mer enn du trenger for nøyaktig samme matvare.


 4. Skriv handleliste.
  Vi er jo bare mennesker, og det er menneskelig å la seg friste, så hvem syns vel det er lett å la være å handle et par ekstra ting som man egentlig ikke trenger når man går sulten gjennom matbutikken. Når du skriver handleliste er det i hvert fall litt lettere å bare kjøpe det man faktisk skal kjøpe.


  Frukt og grønt: Billigere enn kjøtt og fisk, og bedre for helsa. (Foto: iStock)

 5. Frukt og grønt.
  Jeg skulle ønske at frukt og grønt var enda billigere! Men hvis du sammenligner prisen på kjøtt og fisk med frukt og grønt, så er grønnsaker og frukt mye billigere. Det betyr at dersom du bytter ut litt fisk eller kjøtt med grønnsaker i middagsmåltidet, så blir det totalt sett et litt rimeligere måltid.For eksempel kan du bruke litt mindre karbonadedeig i bolognesen og heller tilsette et par gulrøtter, det hører faktisk med i en ekte italiensk bolognese, eller du kan bruke masse grønnsaker i wokken og spare på kjøtt, fisk eller fugl. Da blir måltidet billigere, bedre og sunnere.


  Pizzasnurrer er et deilig alternativ til brødskiver. Lag mange og frys ned. (Foto: iStock)

 6. Smør matpakke.
  Det er utrolig dyrt å kjøpe påsmurte baguetter og rundstykker, yoghurt i porsjonsbeger, drikke som juice, farris eller melk i mindre porsjoner eller en salat selv når du handler hos billigbutikkene. Så enten familien skal på tur, du har en dag med mange ærend der du er lenge borte hjemmefra, man skal reiser med tog eller lignende, så er det mye penger å spare på å smøre med seg et par brødskiver, lage ferdig en salat eller ta med noen middagsrester i en boks og selvfølgelig en flaske vann i tillegg.Dersom du syns at vanlig matpakke er kjedelig, så er mitt beste tips å lage grove pizzasnurrer som du legger på fryseren. Det tar litt tid å bake, men når du først er i gang går det raskt å lage 50 stykker i slengen og da har du til ganske mange matpakker. Når du lager pizzasnurrer kan du bruke den billigste varianten av kokt skinke og bruke opp osterester. Jeg pleier å fryse ned den siste skorpen på gulosten og ta opp disse fra frysen og rive de når jeg trenger revet ost, da har du på en måte «gratis» ost til hjemmelaget pizza, pizzasnurrer eller lasagne.


 7. Billigmerkene er like bra!
  Man trenger ikke kjøpe salmalaks for at det skal være sunt. First Price laks med fire frosne stykker i en pakke, er akkurat like sunt. Frysing er en skånsom konserveringsmetode og ødelegger ikke de sunne stoffene i maten. Dette er bare et av mange eksempler på at det finnes like gode og billigere alternativer for mange matvarer. Alle billigkjedene har sine egne merker, og vanligvis har de like god kvalitet, litt mindre fancy innpakning og betydelig lavere pris.
  NRK TV: Forbrukerinspektørene om billigmerker


  Grøt er godt, kjapt og rimelig. (Foto: iStock)

 8. Grøt er trendy!
  Havregrøt er sunt, ekstremt billlig og nå har det faktisk blitt så trendy at det finnes egne grøtbarer både i New York og London. Tenk at noe som er så billig kan være så godt. Jeg blir egentlig aldri lei av havregrøt. Toppingen kan varies med ulike typer frukt eller bær, hakkede nøtter eller mandler og gjerne et lite smørøye og et dryss av kanel og kanskje litt sukker. Havre regnes som naturlig super-mat fordi havre har langsomme karbohydrater som gir stabilt blodsukker og god metthetsfølelse og er det rik på jern, sunne fettsyrer og en spesiell type fiber, betaglukaner, som er vist å senke kolesterolet. Lag havregrøten med halvparten melk og halvparten vann så får du litt ekstra proteiner og kalsium fra melken og et mer balansert måltid.


 9. Skjær opp brødet i butikk.
  Med ferdig oppskåret brød er det enklere å fryse ned det du ikke trenger og ta opp igjen akkurat så mange skiver som du har behov for etter hvert. Da unngår du at brødet blir gammelt og muggent og må kastes. Brød er blant de matvarene det kastes mest av i dette landet. Du bør følge brødskalane når du kjøper brød, og velge et brød som har fire deler på brødskalaen. Et ekstra grovt brød metter bedre, har mer mineraler og høyere fiberinnhold.1


  Deilige ostesmørbrød: Tørt brød og osteskalker får nytt liv. (Foto: iStock)

 10. Lei av vanlig brødskiver? Lag ostesmørbrød!
  Det blir ikke mer usunt om osten er smeltet og selv det tørreste brødet og en litt tørr osteskalk får «nytt liv» etter et par minutter i ovnen.


  Lett omelett: Den tar gjerne imot smårester og smaker deilig. (Foto: iStock)

 11. Jo flere rester, jo bedre omelett.
  Egg er billig, godt og sunt. Lag en stor omelett, gjerne med rester av grønnsaker, poteter, kjøtt eller fugl fra tidligere middager. Nesten alt går i omeletten. Hvis du har rester av omeletten så passer restene ypperlig i en matpakke, eller til frokost eller lunsj hjemme neste dag.


  Friskt vann: Frys ned vannflasker om sommeren – barna får kaldt vann hele dagen. (Foto: iStock)

 12. Iskaldt vann hele dagen.
  Velg vann som tørstedrikk. Vann er det sunneste du kan drikke, og i Norge har vi helt gratis vann av topp kvalitet i springen. Jeg liker å fylle vann i en flaske eller mugge og ha det stående i kjøleskapet slik at det er iskaldt. Om sommeren legger jeg halvlitersflasker med vann i fryseren kvelden før og sender de med ungene på skolen. Da har de kaldt vann hele dagen, også på de aller varmeste dagene.


 13. Stabilt blodsukker gir mer energi.
  Spis regelmessige måltider. Dette kan være utfordrende å få til i hverdagen, men tar du litt hensyn til kroppens behov for jevnlig påfyll av mat, får du mer stabilt blodsukker og mer energi gjennom hele dagen, og du blir mye mindre fristet til å gjøre impulskjøp og spise usunn mat.


 14. Sunnere frossenpizza.
  Frossenpizza er ikke akkurat helsekost, men det billig og veldig enkel kosemat en gang i blant. Lager du en salat ved siden av, blir måltidets kvalitet betydelig bedre.


  Smoothie: Del i biter og frys ned frukt og bær som begynner å bli litt myke. (Foto: iStock)

 15. Smoothie.
  Frys ned frukt og bær som er litt overmodne. Dersom jeg har et par bananer, litt melon, appelsiner eller annen frukt som er litt overmodne og lite fristende å spise, så pleier jeg å dele de opp i biter og legge de i fryseren. Dette passer perfekt å bruke i en smoothie sammen med litt yoghurt og melk eller juice i en smoothie en gang du har lyst på noe godt eller vil lage en annen vri på frokosten eller kveldsmaten.


 16. Bra for miljøet og bra for deg.
  Spis vegetarisk middag en dag eller to i uken. Bytt ut kjøtt, fugl og/eller fisk med belgfrukter som kikerter eller linser et par dager i uken. Belgfrukter er rikt på protein og senker kolesterolet, og er en ypperlig erstatning for fisk og kjøtt. I tillegg er det VELDIG godt!


  Dyrt og virkningsløst: Ta D-vitaminer om vinteren. Alt annet du trenger får du billigere og bedre gjennom vanlig mat. (Foto: iStock)

 17. Bortkastede penger.
  Kjappe løsninger har liten effekt. I markedsføringen av kosttilskudd loves man ofte bedre helse, mer overskudd, slankere midje og vakrere hud. Det kan virke som en lettvint løsning å ta kosttilskudd hvis man føler at energien er på bunn og mangler tiltakslyst og overskudd. Kosttilskudd er utrolig dyrt, og hovedregelen er at det heller ikke har noen effekter. Å ta kosttilskudd for sikkerhets skyld er helt bortkastede penger. Vanlig frukt og grønnsaker er veldig rike på antioksidanter, vitaminer og mineraler. «5 om dagen» som tilsvarer minimum 5 håndfuller frukt og grønt hver dag øker overskuddet, og har mange positive helsegevinster.