Store prisforskjeller mellom tilbyderne

Så dyrt er kredittkort

Av Arman Vestad

Det er ingen annen måte å si dette på; bruk av kredittkort kan være et gode, men bør brukes med varsomhet. På samme måte som et forbrukslån er dette lille bankkortet noe som kan gi mange en ubehagelig overraskelse – fordi det er et dyrt lån.

Grunnen til at forbrukslån og kredittkort er så mye dyrere enn andre lån handler i stor grad om en ting; nemlig at det er større risiko for den som låner deg pengene. Låner du penger til et bolig, eller til hytte, båt eller andre eiendeler som kan pantsettes, er det mindre risiko for utlåner. Med et kredittkort har de ikke noen slik sikkerhet, og derfor prises disse annerledes.

Jeg hadde selv mange kredittkort når jeg var ute å kjøre økonomisk og dette er noe jeg er mer varsom med i dag.

Fordelene

  • Du kan bruke dette dersom du plutselig for en uforutsett regning som du ikke klare rå betale med fra den ordinære inntekten din, for eksempel bilregning, kjøleskapet ryker, eller du ønsker å kjøpe ferien din for neste år allerede nå. Noen av kredittkortene har også reiseforsikring inkludert dersom du betaler reisen med kredittkortet. Dersom du ikke har reiseforsikring kan dette være en fin måte å få det på.

Ulempene

  • Et kredittkort er ofte veldig dyrt – fra 18% til langt over 30% effektiv rente. I tabellen under ser du at en kredittkortgjeld på 30.000 kroner kan koste deg kr 11.385 i året, bare i renter og gebyrer!

Dersom du først skal ha et kredittkort er det heller ikke her likegyldig hvilket du velger. Som du kan se i tabellen under skiller det mye fra billigste til dyreste. Sjekk selv på Finansportalen.no.

Store forskjeller

Disse eksemplene er fra Finansportalen.no og kortenes egne nettsider:

TilbyderNominell renteEffektiv renteKostnad 1 år
S-banken14.6 %18.6 %kr 5.577,-
BN Bank21.6 %27.3 %kr 8.196,-
My Holiday Card(Ving)19.7 %30.7 %kr 9.210,-
Sparebank 1 Østlandet23.9 %38.0 %kr 11.385,-
Prisforskjell billigst til dyrestkr 5.808,-
(Utregninger på 4 ulike kredittkort med plasseringer fra Finansportalens sider før navnet på kredittkortet. Forutsetninger: Brutto årsinntekt 450.000,-, 1 uttak i egen bank etter åpningstid, 5 varekjøp i Norge, 1 uttak i utland pr år, 5 varekjøp i utland pr år. Forskjell i kostnad beregnet ut fra 30.000,- i kredittkortgjeld med ingen nedbetaling av nominelt beløp, kun betaling av rente og gebyrer).