Ferie med barn

Rimelig høstferie hjemme

Høstferie for barn, rimelig ferie, aktiviteter
Av Arman Vestad

Høstferien kommer like fullt hvert år, med ferieklare og eventyrlystne unger som helst vil at det skal skje noe til tross for at du kanskje fortsatt betaler på årets sommerferie eller generelt har det trangt økonomisk. Her er noen tips til aktiviteter for dere som har fri, som forhåpentligvis gir mer glede enn mer rusk i lommeboka.

Aller først, – legg en plan på forhånd og ta med barna på det! Gjør det litt i god tid før ferien starter slik at barna får en følelse av at det ikke bare er en vanlig uke, det skal skje noe som de ser frem til.

Her er noen tips til forberedelsene:

  • Er det noe spesielt som skjer i lokalområdet eller i nærheten som kan være gøy å få med seg? Sjekk for eksempel hjemmesiden til kommunen du bor i, eller google ”Hva skjer i ……..” – også navnet på stedet du bor.
  • Er det noen venner eller familie dere kan besøke for en dag eller to?
  • Sjekk om det er noen andre som også har hjemmeferie. Klassekamerater eller andre familier dere kjenner, som dere kan finne på noe sammen med.
  • Legg opp til minst én innedag med aktiviteter og én utedag med aktiviteter som barna er med på å bestemme. Sjekk værmeldingen først …
  • Er det noen dere kan invitere hjem til dere?

BESØKSGÅRD: Nordre Lindeberg Gård er en besøksgård i Oslo med mange aktiviteter for barn. (Foto: Oslo Kommune)

Uteaktiviteter

Sjekk om det er flere som tilbringer høstferien hjemme, og arranger samlinger – kanskje til og med overnatting. Har du telt og hage, kan det være en spennende aktivitet for barna! Eller sove under åpen himmel på verandaen, med lykter og masse puter og tepper. 

BALLSPILL: Ballspill på løkka eller i parken. Ta med en grill og gjør det til en heldagsaktivitet for flere barn og familier.

MUSEUM: Museumsbesøk med familierabatt. Flere byer har museer og andre aktivitetssentre med familierabatt. Sjekk det ut.

BOWLING: Bowling er en aktivitet hele familien kan være med på. Pass på å spise før dere drar, så slipper dere å bruke ekstra penger på mat. Det kan fort bli dyrt på slike steder. Legg opp til at barna ikke har forventninger til det, for eksempel ved å ta dem med i planleggingen om at dere spiser først, men at de for eksempel kan få en drikke mens dere er der.

KINO: Også ved kinobesøk kan dere planlegge handling av godteri og brus i butikken på forhånd, og ikke i kiosken på stedet. Det sparer dere en del penger på, og barna slipper å føle det er så mange begrensninger når dere står der i og skal handle rett før filmen starter.

FOTOSAFARI: Høsten kommer jo med så fine farger ute. Hva med å dra ut på fotosafari? De fleste har kamera på telefonene sine, som tar gode bilder. Lag en konkurranse hvor for eksempel alle skal ta bilder av samme type motiv; ”høsttegn” eller mer spesifikt ”blader” eller ”trær” eller ”vann” og ta en tur ut i skogen eller i nærområdet med niste i sekken. Det er spennende å se samlingen av bilder når dere kommer hjem. Last inn på PC-en hvis du kan, og se bildene sammen. Kanskje vanker det en liten premie?

BESØKSGÅRD: Besøksgårder er en populær aktivitet for barn i høstferien. Gjør et søk på ”besøksgårder” i google og se om du finner noen i deres region. Som for eksempel

https://www.visitoslo.com/no/osloregionen/for-barn/besoksgarder/

Her finner du mange aktiviteter i Oslo og på Østlandet. På noen gårder er det veldig organisert og koster kanskje litt å komme inn, mens andre mindre er gratis. Kanskje noen til og med tilbyr runderiding på hest?

Høstferie, aktiviteter for barn, spill

HØSTFERIE INNE: Spillturnering, bakeverksted, hjemmekino – tid med familien er verdifullt for barna.

Inneaktiviteter

Inviter venner hjem til dere og finn på noe sammen, for eksempel:

HJEMMEKINO: Er det dårlig vær, kan dere ha hjemmekino eller serie-maraton. Lag noe godt å spise sammen eller legg opp til spleiselag hvis det er mange som kommer. Da blir bordet med mat eller snacks/godteri ekstra spennende. Legg puter og tepper på gulvet, sette dere godt til rette og skru av lyset.

VERKSTED: Kanskje dere liker å bake eller kan ha kreativt verksted. Tar hvert barn med seg noe til felles rekvisittbord, kan det bli spennende å se hva dere kan gjøre ut av det.

SPILLTURNERING: Spill-turnering, enten på brettspill eller playstation. Tips: Mange biblioteker låner ut brettspill som passer for hele familien.

Det spiller egentlig ingen rolle hva dere gjør, men mye er gjort med planlegging og venner og familie – det å gjøre noe sammen med flere. Og husk at det trenger ikke å skje noe hver dag. Vi kan alle trenge å sløve litt inne i mellom også. God høstferie!