Det er store forskjeller på bankenes betingelser – du kan spare tusenlapper

Prut på renta eller bytt bank

Av Arman Vestad

Er det i perioder vanskelig å få endene til å møtes økonomisk, er det flere ting du kan gjøre for å lette på trykket. Det er ikke alltid like enkelt å vite hva du skal prioritere når regningene skal betales, men primærbehovene som tak over hodet og mat på bordet burde stå øverst på lista. Boliglånet er kanskje den høyeste enkeltstående utgiften du har, men kanskje også en av de aller viktigste å betale i tide. Alternativet kan koste deg så veldig dyrt – både i form av penger og bekymringer.

Å la være å betale er en dårlig løsning. Men bruker du litt tid på å undersøke litt, kan du kutte ned på denne utgiften ved å få et billigere lån eller kun betale rentene over en periode – til du har stablet deg på beina igjen.

I denne filmen forklarer jeg mer om lån og renter. Artikkelen fortsetter under filmen.

Dette kan du gjøre steg for steg:

  1. Sjekk rentesatsen i andre banker
  2. Prut på renta i din egen bank
  3. Bytt bank
  4. Søk om avdragsfrihet
  5. Selg løsøre

Hvilken rentesats har du og hva kan du få?

Rentene er bankenes fortjeneste på lånet ditt og bankene opererer med ulike rentesatser. Det kan være lurt å starte med å sjekke hvilken rentesats banken din har og så sammenlikne med andre banker. Med en lavere rentesats, vil de månedlige innbetalingene også bli lavere og du kan potensielt spare mange tusen kroner.

Arman Vestad anbefaler å sjekke Finansportalen.no for å finne en bedre boligrente. Det kan du spare mye på!

Spar på renta | Sammenligne renter enkelt på Finansportalen. Du kan spare tusenvis av kroner ved å bytte bank. (Foto: skjermbilde fra Finansportalen)

Finansportalen er en nettside som har oversikt over alle bankenes lånetilbud og sammenlikner med hva du har i dag. Du bare legger inn lånebeløpet ditt og antall nedbetalingsår, så får du en liste med banker. Enkelt og greit.

Lavere rente i egen bank

Kontakt banken din og prut på renta hvis du ser at andre banker kan tilby deg et rimeligere lån. Bankene vil gjerne beholde kundene sine, og imøtekommer deg ofte på slike forespørsler hvis alternativet er at du sier opp lånet ditt og går til en annen bank. Det er uansett verd forsøket.

 

Grønnere gress i en annen bank

Kan ikke din nåværende bank tilby deg en mer tilfredsstillende løsning – som faktisk hjelper deg – bytter du bank. Enkelte kvier seg for å forlate den banken de kanskje har hatt årelange forhold til, men alt i alt kan det lønne seg og det er ikke så komplisert som mange tror.

Avdragsfrihet letter på trykket

Avdragsfrihet er å kun betale rentene på lånet ditt per måned, og ikke avdraget. Det vil si at du ikke betaler ned på lånet, men kun det lånet koster (bankens fortjeneste). Det kan utgjøre mange tusen kroner i måneden i denne perioden, som du kan bruke til å for eksempel betale andre regninger for å komme ajour. Lånet ditt vil ikke bli noe rimeligere, som i eksempelet med lavere rente, men du «kjøper deg» litt tid til å stable opp en bedre økonomi og et pusterom. Aberet med denne løsningen er at lånet ditt alt i alt blir dyrere fordi du må betale mer i renter.

Du kan også be om forlenget løpetid på lånet. Har du eksempelvis 16 år igjen på å nedbetale, kan du be om å få det økt til 25 år igjen. Dette bør ikke gjøres før det er strengt tatt nødvendig, som for eksempel ved en varig endring av livssituasjon, du blir ufør eller du må bytte jobb som medfører betydelig lavere inntekt.

Selg det du ikke trenger

I dårlige tider bør du prioritere å betale ned på lånet ditt, uansett om tiltakene nevnt over har ført frem som ønsket eller ikke. Len deg ikke tilbake og bruk et eventuelt pusterom ufornuftig. Vurder heller andre løsninger for å lette enda litt mer på situasjonen, ved for eksempel å selge det du har av pengeverdi som du ikke er helt nødt til å eie selv. Har du noe som andre kan være interessert i å gi deg penger for? Alle monner drar, sa musa og tissa i havet. Kanskje sitter du på ”unødvendige verdier” som kan sikre betaling av boligen din for en måned eller tre! Du kan bli overrasket over hva folk vil kjøpe brukt. Bruk finn.no eller ulike grupper på Facebook.

Det verste du kan gjøre mot deg selv i en slik situasjon er å lukke øynene i håp om at det vil passere – eller at du vinner i lotto. Jeg vet hvor vanskelig dette kan være og jeg innrømmer glatt at jeg selv syntes det var vanskelig å ta tak – det kunne jo hende det gikk over til neste dag? Alternativet er at det ender opp i tvangssalg, og da får du mye dårligere pris enn hvis du er i forkant og selger selv.

Et regneeksempel som viser besparelser

 RentesatsTerminbeløpMer disponibelt pr mndMer disponibelt pr år
Nåværende situasjon i din bank (1)2,90 %kr 11.673,-
Prut på renta i egen bank2,70 %
kr 11.469,-kr – 204,-kr – 2.448,-
Bytt bank (2)2,12 %
kr 10.723,-kr – 950,-kr – 11.400,-
Bli værende – men få avdragsfrihet2,90 %kr 6.041,-kr – 5.632,-kr – 67.584,-
Bytt bank og få avdragsfrihet2,12 %kr 4.420,-kr – 7.253,-kr – 87.036,-
  • Rentefradraget blir noe mindre når du har lavere rentesats. Dette er ikke hensyntatt her
  • Lånebeløpet er 2.500.000 og løpetiden er 25 år. Tallene er hentet fra Finansportalen 9. august 2018
  • 1) Banken vi valgte som nåværende bank lå på 95. plass på Finansportalen 9, august.
  • 2) Vi byttet bank til den banken som lå på 1. plass på Finansportalen 9. august