Ute i god tid – få mer for pengene

Planlagt ferie er penger spart

Av Arman Vestad

Det er en stor utfordring å ikke bruke penger i feriene. Det er nesten umulig, for alt en vil gjøre koster penger. Barna vil til fornøyelsesparker i både inn- og utland, og for noen er det ikke ferie med mindre familien reiser på badeferie til syden. Men sånn trenger det ikke å være!

Det er fullt mulig å ha noen nydelige ferieuker på lavbudsjett så lenge innstillingen er den rette og kreativiteten ubegrenset. Men jeg skjønner at det ikke alltid er like enkelt, og særlig fordi barn og ungdom har lett for å sammenlikne med hva andre gjør. Derfor kan det være lurt at barna tas med i planleggingen av årets lavbudsjett-ferie-aktiviteter, slik at det er noe som ikke tres nedover ørene på dem men noe de til en viss grad har valgt selv. Og muligheten for at de blir positivt overrasket er stor, for det er mye en kan finne på å gjøre. Det gjelder også ferie for voksne!

Her kan du se noen av mine beste tips for ferie og fritid med barn. (Artikkelen fortsetter under videoen)

Video | Det er enklere å spare for seg selv enn å nekte barna noe. Men det finnes gode løsninger.

Hjemmeferie

Det er sannsynligvis aller billigst å feriere hjemme. Men det trenger ikke å bety at dere ikke kan bevege dere utenfor egen hage eller lokalområde.

Enten du bor i by eller på landet, byr sansynligvis kommunen på en del aktiviteter som koster lite eller ingen ting. Bruk nettet og søk – også på Facebook-sider.

Legg planer for flere dager og skriv dem gjerne opp på ei tavle eller et ark som du henger opp på kjøleskapet, slik at alle ser og vet hva de kan glede seg til. Det gir også en følelse av at man skal noe, selv om man er hjemme.

Borteferie

Tenk på hvordan du kan gjøre en reise så rimelig som mulig. Tog, buss eller bil – eller kan man sykle til et sted, så blir turen fra A til B en del av ferieopplevelsen? Er det noen dere kan besøke og bo hos for en kortere eller lengre periode? Kanskje venner eller familie har ei hytte som står tom allikevel? Det er lov å spørre. I verste fall får du et nei, eller at det ikke passer. I beste fall kanskje utfallet blir den beste ferien på lenge.

Planlegg feriene i god tid

En lengre reise krever mer planlegging i forkant. Både fly- og togbilletter er rimeligere hvis du er tidlig ute med å bestille. Start planleggingen av sommerferien i januar! Da får du også delt opp ferie kostnadene litt, hvis du for eksempel har mulighet til å betale flybillettene flere måneder før du skal reise.

Voksenferie utenom skoleferiene

Det er selvsagt ikke alle som kan velge å ta seg fri utenom høysesong på grunn av arbeidssituasjon osv. Men kan du ta ut ferien din utenom skoleferiene, vil det lønne seg for deg. Her er det mye penger å spare hvis du vil ut og reise, både i innland og utland.

Hotellprisene er også hyggeligere, og det er ikke så mange som skal ha rom eller hytte så utvalget er bedre. Som oftest er maten rimeligere på feriestedene også, hvis du klarer å unngå feriemånedene med mest trykk i hele Europa (juni – august/september).

 

God ferie!