Dette må du gjøre for å få kontroll

Pengeproblemer? Slik tar du tak

Om økonomien din skaper problemer, starter oppryddingen med å be om hjelp. Det gjorde jeg, og jeg kom meg ut av gjeldsgrøfta. Men det er avgjørende å møte noen som ikke dømmer deg.

Av Arman Vestad

Rundt 44 prosent av alle nordmenn sliter med å betale regningene sine i tide, og vi har flere millioner inkassosaker i året, viser en undersøkelse fra Intrum Justitia i 2016. Er det vaner og impulser som styrer økonomien din? Da er du i så fall helt normal. Mange mennesker tror at de som går ned i inntekt, blir alene om utgiftene eller får gjeldsproblemer, bare kan bruke mindre. Så enkelt er det ikke. Alle grunnleggende endringer er vanskelige. Halvparten av oss er overvektige. Det er ikke fordi rådet om å spise mindre og trene mer, ikke er kjent.

Å endre sin økonomiske vaner er tøft, både praktisk og følelsesmessig. Derfor hjelper det å snakke med noen du stoler på. Du må også forberede deg mentalt på de endringene som må til i livet ditt.

Har du ikke økonomiske problemer selv, kjenner du sikkert noen som har det – selv om ingen har snakket om det. Hvis den det gjelder, tar mot til seg for å si noe må du lytte og ikke fordømme. Husk at vedkommende har fordømt seg selv mer enn nok.

Se for deg Sigurd. Han er nyskilt og arbeidsledig på femte måned. Han trodde det skulle bli en kort periode utenfor arbeidslivet. Men selvtilliten faller etter hvert som tiden går. Er det ingen som har bruk for ham? Samtidig gir han etter for barnas mas om nye klær og mobil, selv om han egentlig ikke har råd. Han vil så gjerne bety noe for dem, og at de skal ha det bra. Det var derfor de dro til Mallorca i sommer. Det var ingen smart økonomisk investering, men den var sosialt lønnsom.

Det er i dette landskapet de sterke følelsene rår. Sigurd hører på nyhetene at 35.000 personer sliter med å betale ned ferien fra i fjor. Han gruer seg til han blir en del av statistikken. Han hadde jo bare behov for et pusterom i hverdagen, men nå ser det ut som om det vil ta tid å finne en ny jobb.

Eksempelet med Sigurd er ikke unikt. Felles for veldig mange av dem vi i Arbeids- og velferdsetaten (NAV) møter, er at de er i vanskelige livssituasjoner. Noen blir arbeidsledige, noen har mistet familien sin, noen er blitt skadet eller syke. Samtidig med at livet plutselig blir tøffere, mister de fleste av dem omtrent en tredel av inntekten. Den erstattes av en stønad fra NAV. Andre har kanskje alltid slitt økonomisk. Økonomiske problemer går ofte i arv.

Uansett forklaring, det ligger nesten alltid noe bak som gjør at det ikke «bare er å bruke mindre». Vi snakker om folk. Folk er ikke roboter eller regnemaskiner. Folk er folk. Med følelser.

I dagens samfunn nytter det ikke bare å bruke litt mindre når inntekten faller. Penger gjennomsyrer alt. For mange kan opplevelsen av å ha for lite penger være smertefull, skambelagt og ydmykende. Det kan true tilhørigheten til det sosiale fellesskapet. Hele vår identitet blir satt på spill.

Når Sigurd ikke setter opp et budsjett, er det ikke fordi han ikke kan regne. Men han er ikke klar til å bli konfrontert med den virkeligheten budsjettet betyr. Han er ikke klar til å gjøre endringene. Det er heller ikke så lett å være åpen eller å ta til seg velmente råd, siden de han har rundt seg ikke ser eller forstår hva det egentlig handler om

Når jeg jobber med å hjelpe folk i slike situasjoner, må jeg først finne ut hva det økonomiske problemet egentlig handler om. Noen få mangler oversikt over hvordan de kan handle billigere. Men de fleste trenger hjelp med å se mulighetene som ligger foran dem, til tross for at den økonomiske handlefriheten har fått seg en kraftig knekk. Da må de jeg snakker med, ha tillit til mine råd.

Paradoksalt nok har jeg en fordel der. I flere år hadde jeg så alvorlige økonomiske utfordringer at jeg måtte leve på et minimum. Dette forteller jeg om. Derfor vet de jeg skal hjelpe, at jeg forstår. De vet at jeg ikke dømmer. De ser at håpløse utgangspunkt kan snus. Da kan vi begynne det møysommelige arbeidet med å bygge en tilværelse hvor tilhørigheten til fellesskapet og opplevelsen av en god hverdag er basert på mye mindre penger enn før.

Vi må snu oppmerksomheten fra å være i en håpløs situasjon til en mer offensiv innstilling. Nå skal det handle om å bli en smart forbruker som får mest mulig igjenfor pengene. Ofte kan det hjelpe å snakke om at mange av dem som tilsynelatende har mye penger, i realiteten gjør harde prioriteringer. Smarte økonomiske valg er smart uansett om du har lite eller mye penger.

Deretter er det klart for å lære hvordan vi kan barbere utgifter, for eksempel ved å skifte leverandører av alt fra mat og bank til forsikring og strøm. Mye av dette handler om å planlegge bedre, innarbeide nye vaner, og feire seg selv med lovord og påskjønnelse når det faktisk går bra.

Mitt beste råd til deg som sliter med økonomien, er at du må lære deg å ta imot hjelp. Finn noen du kan snakke med. Det trenger ikke være en økonom, men kanskje noen som er vant til å planlegge eller liker å møte mennesker. Det aller viktigste er at det er noen som bryr seg.

Et sted underveis i dette arbeidet kan det være nyttig å sette opp et budsjett. Men det viktigste er å mestre de endringene som kreves i hverdagen.

(Denne artikkelen ble først publisert i Dagbladet 4. februar 2019).