Sparetips og rettigheter

Når hvitevarer går i stykker

Har du en stram økonomi passer det veldig dårlig når noe går i stykker. Noe kan du klare deg uten en periode, mens vaskemaskin og kjøleskap er det vanskelig å klare seg uten.

Leier du bolig? Utleier har ansvaret

Alt i leiligheten som er utleiers eiendom, er i utgangspunktet utleiers ansvar å erstatte når det går i stykker, dersom du ikke er skyld i feilen. Ifølge husleielovens §5-3, har leietaker vedlikeholdsplikt – det betyr at du må rengjøre filtere i oppvaskmaskin og tørketrommel. Profesjonelle utleiere gjør dette uten spørsmål, men noen private utleiere mener at vedlikeholdsplikten også innebærer at leietaker skal forsøke å få hvitevaren reparert først. I praksis vil dette sjelden lønne seg – loven er klar på at utleier likevel må bekoste utskifting dersom reparasjonen er uforholdsmessig dyr.

Dette gjelder selvfølgelig ikke dersom du leier helt umøblert og hvitevarene er din eiendom.

Klarer du deg uten oppvaskmaskin? Spar kr 800-1200 i året

Man kan vaske opp for hånd en periode. Dette er selvfølgelig utfordrende om du har en stor familie. Men: Kjører du oppvaskmaskinen en gang per dag koster det mellom 800 og 1200 kroner i strøm + oppvasktabletter/pulver pr år.

Klarer du deg uten tørketrommel?  Spar kr 400-800 i året

Dersom du bruker tørketrommelen 3 timer i uken sparer du mellom 400-800 kroner i året, avhengig av hvor ny tørketrommelen er og strømprisene. En stor familie med mange klesvasker i uken kan spare enda mer på å henge opp tøyet!

DYR LEIE: 259 kroner i måneden høres ikke så mye ut, men du ender opp med å betale over 24.000 kroner for en maskin verdt 7.000. (Fra L’Easy)

Leie og kredittkjøp av hvitevarer er ekstremt dyrt i lengden

Det kan være fristende å leie en vaskemaskin – 200 kroner i måneden høres ikke så dyrt ut. Men kontraktsperioden er lang: En vaskemaskin som koster 6.000 kroner ny, med leiepris på 200 kr/mnd, vil ende opp med å koste deg over 18.000 kroner når du er ferdig med å betale.

Lønner det seg å reparere?

En reparasjon vil vanligvis koste fra 3.500 kroner og oppover. Er maskinen gammel og av billig type (3-4.000 kroner nypris) må du vurdere om du vil ta sjansen på at den ikke går i stykker fort igjen. Er varen nyere og dyr (rundt 10.000 nypris) lønner det seg absolutt.

Forbrukerrådet har i høringssvar til stortingsmelding 45 bedt om at staten bør gi skatte- og momsfradrag for reparasjon av hvitevarer av miljøhensyn. Stortinget har noe ullent bedt regjeringen om å utrede overgang til «sirkulær økonomi», så vi kan ikke forvente at det skjer noe med det første.

BRUKTE HVITEVARER: Du kan gjøre kupp på Finn.no, men undersøk selgeren nøye. (Skjermdump fra finn.no)

Lønner det seg å kjøpe brukt?

Svaret er enkelt: Går den brukte maskinen fort i stykker, lønner det seg ikke. Flere firmaer tilbyr brukte maskiner med 3-6 måneders garanti. Prisen ligger i snitt på halvparten av ny pris. Dersom firmaet i tillegg tilbyr seg å levere gratis og hente den gamle, ødelagte varen, er dette en god løsning fremfor å kjøpe nytt. Men sjekk energimerkingen: Den bør ligge fra A til A++, ellers kan det være du får en maskin som bruker mye strøm. En maskin som er merket D kan bruke opptil dobbelt så mye strøm som en som er merket A++.

Kjøper du privat fra for eksempel finn.no, bør du se at varen virker før du kjøper. Be om bilde av kjøpskvittering, og/eller instruksjonsbok og varenummer, og søk på nett for å finne hva varen kostet ny, og hva slags energimerking den har. Sjekk også selgers «karakter» på finn.no for å sjekke seriøsiteten. Er varen FOR billig, bør du også være skeptisk. Du kan ikke forvente at en vaskemaskin til 500 kroner skal vare lenge.

 

Kilder:
Strømkostnad:

Din side: Så mye koster oppvasken

Din side: Så mye koster latskapen

Utleier bekoster utskiftning:
Husleieloven §2-10