Konkrete tips for å senke utgiftene

Mistet jobben – hva nå?

Av Arman Vestad

Det å miste sitt daglige virke er vanskelig nok i seg selv. I kjølvannet av dette kommer en omstrukturering av livssituasjonen som du kanskje ikke er helt forberedt på. Du møter en ny hverdag du ikke har valgt selv. I denne artikkelen gir jeg deg mine beste tips til at økonomien ikke blir enda en bekymring for deg.

Jeg har møtt mange mennesker med økonomiske problemer i forbindelse med at de har blitt eller har vært arbeidsledige en periode. De fleste sliter med en del følelser rundt det å ikke være i daglig arbeid – leie følelser, som at ingen har bruk for dem og hva de har å tilby en arbeidsplass og samfunnet for øvrig. De får ikke brukt kunnskapene og ferdighetene sine og kjenner seg mindreverdige og til liten nytte. I en slik situasjon er det naturlig nok lett å bli nedstemt. Mange forteller også at de bruker penger for å veie opp for mye av det «tapet» de føler ved å miste jobben. Utfordringen er jo at de aller fleste allerede mister 1/3 del av inntekten sin idet de blir arbeidsledige. Det er for de fleste veldig tøft å takle.

Mer fritid – større forbruk

Selvopplevd | Arman Vestad har selv vært igjennom en tung opprydning i egen økonomi. (Foto: Therese Alice Sanne)

Flere forteller også at de faktisk bruker mer penger enn de gjorde før, fordi de får mer fritid. Og mange rapporterer om at de ikke ville redusere forbruket sitt eller faste forpliktelser fordi de tenkte at situasjonen ikke skulle være langvarig. Det er også grunnen til at en del bruker kredittkort i slike perioder; «Dette skal jeg fint klare å tilbakebetale, i alle fall når jeg kommer tilbake i jobb neste måned”. Så går det likevel ikke slik.

Forberedelse til det ukjente

Den mentale delen av dette skal jeg ikke bevege meg mye innom nå, bortsett fra å nevne at dette er følelser de aller fleste får når de blir arbeidsledige. Deretter vil jeg påpeke hvor viktig det er å legge til rette for at økonomien kan reduseres i en lengre periode når du faktisk ikke vet om du begynner i ny jobb, for eksempel om 3 måneder. Har du en annen i familien med inntekt, er det flere å spille på. Er du den eneste, er det straks mer merkbart og det må tas noen grep. Her er mine tips for strakstiltak:

Tips 1 : Dersom du eier hus – be om avdragsfrihet

Det som monner aller mest i en kortvarig situasjon er å be om en avdragsfrihet i banken på boliglån. For mange kan dette utgjøre mange tusen kroner i måneden, og i noen tilfeller reduksjonen i terminbeløp på boliglånet tilsvarende reduksjonen i inntekt etter overgang til dagpenger.

Tips 2: Fjern «lommetyvene» fra kontoutskriften

Finn ut om du har noen utgifter du kan klare deg uten i perioden du er arbeidsledig. Enkelte utgifter kommer uansett. Gå gjennom hver post i kontoutskriften din for de siste 3 månedene. Da er det lettere å se om du har noen tjenester eller produkter du ikke er nødt til å ha. For eksempel bokklubb, Netflix, Spotify. Du vil bli overrasket over hvor mye utgifter du kan skrape bort bare ved å sette deg ned med dette og få oversikt.

Tips 3: Bytt leverandør – spar penger

Gå gjennom alle faste utgifter. Kan du bytte leverandører som enten leverer strøm, mobiltelefon, tv, forsikring eller banktjenester? Mange tror at dette er vanskelig å få sjekket og eventuelt endret, og mange tenker også at dette ikke er noe å spare på. Min erfaring som økonomisk rådgiver viser det motsatte: De fleste sparer mye på å bytte.

Tips 4: La det gå sport i å spare

Ta utfordringen med å klare seg med så lite som mulig. Sørg for å ha et godt samarbeid om det i familien. Bare for en måned.

Tips 5: Ta et økonomikurs

Meld deg gjerne på et økonomikurs i kommunen din. Der får du gratis kunnskap om hvordan du kan klare å leve på den inntekten du har. Dette har tusenvis av andre gjort før deg og spart masse penger på. Oversikt over hvor dette arrangeres finner du her.