Planlegger du middager for en uke av gangen, sparer du tid og penger

Middag hele uka

Av Arman Vestad

Ikke bare sparer du penger, men du sparer litt tid hver dag også hvis du planlegger middagene for en uke av gangen og gjør innkjøpene én gang fremfor over flere dager. Skriver du opp ukas middagsmeny på ei tavle eller et ark og henger opp på kjøleskapet, slipper du i tillegg det evinnelige spørsmålet; Hva skal vi ha til middag i dag?!?

Her har du noen tips for hvordan du kan gjøre det, som har hjulpet meg ut av ”middagsklemma”:

Lag en middagsbank

Det å skulle bestemme seg for hva vi skal til middag hver eneste dag, og det gjerne en time før vi skal lage den, er noe mange kjenner seg igjen i. Aberet er at da ender vi ofte opp med at middagene blir dyrere og mindre sunne. Det vi gjorde i vårt hjem var å lage 30 middager som vi alle likte og skrev en og en middag ned på hvert sitt ark, med oppskriften under, hva vi trengte å handle inn og til slutt hva middagen ville koste. Dette er ikke noe du trenger å gjøre hver uke – det bør være rom for fleksibilitet, det kan jo være dere blir bedt bort på middag en dag. Men dette fungerte for oss som en hovedregel.

Sett menyen for hele uka

Planlegg alle middagene og vær forberedt. Vi la alle 30 arkene, som var brettet til lapper, og la dem oppi en bolle. Hver søndag trakk vi neste ukes syv middager. Disse syv var da ikke med i trekningen av påfølgende syv middager, osv. Slik fikk vi variert og samtidig gjort det enkelt å lage og handle inn til middag. Ikke bare sparer det deg for å vri hodet etter middags idéer hver dag, du sparer tid og penger også. Ved å ta med hele familien i planleggingen, er alle innforstått med hva som står på menyen den uken. Det har de fått være med på å bestemme.

Gjør storinnkjøp

Handleliste | Arman lager en handleliste for hele uka. – Det vanskelige er å holde seg til den, sier han. (Foto: Morten Ingebrethsen)

Du har en viss oversikt over hva du og eventuelt familien din trenger av matvarer i løpet av en uke, alt fra frokost- og matpakkemat til middager. Samme som med middagsplanlegging, vil det lønne seg for deg å handle inn alt annet for hele uken også. Men husk å sjekke datostemplingen for de ferskvarene dere skal spise i slutten av uka og sørg for at det holder (husk at de fleste matvarer er helt fine selv et par dager etter ”best før”-datoen!).

Du kan komme til å kjenne på at det er mye penger som skal ut på én gang når du står i kassa og skal betale, men jeg kan nesten garantere deg at du bruker mer hvis du handler 3-4 ganger i uka!

Lag handlelister

Gå gjennom kjøleskapet, skap og skuffer og se hva dere trenger av nødvendigheter. Se også gjennom oppskriftene til de middagene dere har planlagt, slik at du ikke misser noe vesentlig. Husk dopapir! Så kommer det vanskelige; – å holde seg til listen! Kanskje ryker du på et produkt eller to ekstra, som du hadde glemt å sette på listen. Tenk deg om en ekstra gang, – trenger jeg egentlig dette? – før du legger det i handlekurven eller tilbake i hyllen.

Film: Minikurs – Dagligvarer