Morten Ingebrethsen byttet ut bilen med bildeling:

– Jeg sparte over 40.000,- i året på å velge bildeling

Av Morten Ingebrethsen

For to år siden eide jeg en praktisk og fin bil, en tre år gammel stasjonsvogn som jeg brukte stadig vekk. Så flyttet jeg fra utkanten av Oslo til nærmere sentrum og plutselig var ikke det å ha bil så praktisk lenger.

I Oslo går det oftest mye raskere å komme fra sted til sted med kollektivtransport, og jeg kunne kjøre rundt i opptil en time for å finne parkeringsplass. Resultatet ble at bilen stort sett sto stille. Dermed kvittet jeg meg med bilen og billånet, og så etter alternativer. Dermed sparer jeg over 40.000,- i året.

Positive erfaringer med bildeling

Jeg trenger bil når jeg skal flytte ting, gjøre en storhandel eller dra på hytta. I de siste 2 årene har jeg hatt bruk for bil totalt 21 ganger, i snitt 1 gang i måneden. Resten av tiden bruker jeg kollektivtransport, går eller bruker bysykkel.

Stort utvalg: Siden jeg bor i Oslo, valgte jeg å bli medlem av Bilkollektivet. I 1 kilometers omkrets fra der jeg bor står det rundt 30 biler jeg kan bruke, alt fra store varebiler til små hybrider, elbiler og elsykler. Selv når vi bestemmer oss for at vi trenger bil akkurat nå, finner jeg vanligvis en ledig bil på nett.

Enkel bestilling: Det er veldig enkelt å søke etter ledige biler på nett. Når jeg kommer til bilen, bruker jeg et smartkort for å åpne den, og så passer jeg på å sjekke bilen nøye for skader hver gang jeg overtar bilen. Et par ganger har det vært noen småskraper, og en gang var lasterommet på en varebil litt møkkete etter den forrige brukeren. Da rapporterer jeg bare inn dette før jeg kjører avgårde, og så slipper jeg å lastes for skadene.

Forutsigbar kostnad: Det følger med et Shell-kort med bilen, som brukes til å betale for vask og drivstoff – det er inkludert i kilometerprisen. (Må du betale for vask eller drivstoff fordi det ikke er en Shell-stasjon i nærheten, får du refundert utgiftene).

Inkludert er også årsavgift, service, reparasjoner og faktisk bompenger – alt sammen utgifter som når jeg eide bil selv, alltid kom på tidspunkter som aldri passet kontoen…

Hva er ikke inkludert? Parkeringskostnader og parkeringsbøter. Får bilen skade og det er din skyld, kan du måtte betale en egenandel opptil kr 15.000,- hvis du ikke har egenandelsforsikring. Har du det, er egenandelen maks 2.500,- (gjelder ikke store varebiler).

Ulemper med bildeling

Høysesong: Rundt høytider og fellesferier må man være tidlig ute for å booke bil, ellers kan det være tynt med utvalg. Det har ført til at jeg forrige jul endte opp med å kjøre en gigantisk varebil 440 kilometer tur/retur slektstreffet i Sverige, med bare et par poser julegaver og en hund i bur i det kjempestore bagasjerommet.

Langturer: Å kjøre veldig langt og bli borte lenge, kan smerte litt i lommeboka. Kostnaden for den 3-dagers langturen til Sverige ble over kr 2.700,-. Sammenlignet med bussbilletter til 600 kroner er det dyrt.

Hva koster bildeling?

Mitt personlige smartkort låser opp bilen jeg har reservert.

Jeg er medlem i Bilkollektivet, som har flest biler i Oslo:

  • Innskudd: Når du melder deg inn, betaler du innskudd og depositum på kr 6.000,-. Du får tilbake kr 5.600,- hvis du melder deg ut.
  • Årlig kontingent: Kr. 790,-.

Prisen på å leie bil avhenger av type bil. I dette eksemplet har jeg brukt en Toyota Auris Hybrid stasjonsvogn, sammenlignbart med bilen jeg eide før, med en typisk booking for meg: 3 timers leietid, 40 km kjørelengde.

Stasjonsvogn, 3 timer, 40 kmPrisSum
Startgebyrkr 20,00kr 20,00
3 timerkr 39,00kr 117,00
40 kilometerkr 3,80kr 152,00
3 t Forsikring for redusert egenandelkr 11,00kr 33,00
Totalt (inkl. mva)kr 322,00

Hvor mye ville det kostet meg å beholde min gamle bil?

På nettstedet smartepenger.no kan man regne ut hvor mye det koster deg å eie bil selv. Min gamle bil ville med samme kjørelengde som jeg nå har, kostet meg kr 50.655,- i året. I praksis ville det nok vært mer, fordi jeg sannsynligvis ville brukt bilen mer. Det er en ekstra terskel å måtte bestille bil hver gang jeg trenger det – og for min del er det helt greit, med tanke på miljøet.

Sammenligning egen bil/bildeling

Min bilbruk i 1 årAntall kmTotal kostnadKostnad pr kmSnittkostnad pr dag
Bilkollektivet (faktisk bruk 1 år)1226 km
kr 9.453,83kr 7,71kr 25,90
Egen bil (beregnet)1226 kmkr 50.655,00kr 40,52kr 139,00
Spart pr årkr 41.201,18

Andre alternativer

Framtiden i våre hender har en oversikt over bildeling i hele landet her.