Hallgeir Kvadsheim gir deg sine beste tips

Hva du kan lære av Luksusfellen

For å rydde opp i egen privatøkonomi behøver du en god oversikt over gjeld og forbruk, samt en plan som holder mer enn noen uker.

Av Hallgeir Kvadsheim, programleder i Luksusfellen

Våren 2008 ble den aller første episoden av Luksusfellen sendt i Norge. Om noen måneder sendes program nummer 200. Det er 20 sesonger! Men Luksusfellen er slett ikke et særnorsk fenomen. I Sverige er Lyxfällan inne i sin 24 sesong, og danske Luksusfælden er ikke langt bak. Programmet har svært mange seere og har også mottatt tv-priser, norske Gullruten og svenske Kristallen.

På tabutoppen

Paradokset, eller kanskje nettopp forklaringen bak suksessen er at det omhandler et skambelagt tema: Pengetrøbbel er nemlig på tabutoppen i Norge. I en spørreundersøkelse som banken Bluestep Finans utførte i Norge for tre år siden svarte 36 prosent at økonomiske problemer er det mest tabubelagte samtaletema i samfunnet. 29 prosent sier det samme om kriminell fortid, mens helseproblemer og seksuell legning kommer langt ned på tabulisten.

Angår mange

Men det kanskje mest interessante funnet i undersøkelsen viser at dette angår så mange. Majoriteten av de spurte sier at de selvhar opplevd økonomiske bekymringer, eller vært i en livssituasjon der det har vært vanskelig å betjene utgiftene. Ikke i like stor grad som deltakerne i Luksusfellen, men nok til at perioden med økonomiske bekymringer har vært tyngende. Men selv om de fleste har opplevd pengetrøbbel en eller flere ganger i livet, gjør det ikke temaet lett å snakke om! Det er synd.

Skammer seg

For folk som skammer seg, gjemmer seg. Da blir vondt verre, iallfall i privatøkonomien. Man tar ikke telefonen når kreditorene ringer, man får postkasseskrekk, unngår familiemiddager og man er plutselig opptatt når venner ringer og lurer på om du vil gjøre noe i helga. På jobben er hodet fullt av helt andre ting enn jobben.

Det er ikke bare Luksusfellen-deltakere som skammer seg over egen privatøkonomi. Også personer med god inntekt, bolig og fin jobb, kan av og til få problemer med å åpne posten. Hanne Sigbjørnsen, bedre kjent som Tegne-Hanne i Aftenposten, tegnet og fortalte om sine problemer i fjor i Aftenposten.

”Jeg betaler ingen regninger før de går til inkasso. Bokstavelig talt alle regninger jeg får blir liggende helt til det kommer et nytt brev med allslags tilleggskostnader”, skrev hun.

Lever i Luksusfellen | ©TegneHanne/Aftenposten

Aftenpostens TegneHanne: Jeg lever i luksusfellen

– Jeg gjør veldig lite for å håndtere skammen. Den er blitt en del av min personlighet. Å være åpen om det i Aftenposten gjorde at jeg skammer meg litt mindre, rett og slett fordi jeg var åpen om problemet mitt. Folk forsto, godtok og hadde lignende opplevelser, fortalte hun til Aftenposten etterpå.

Åpner opp

I Luksusfellen har deltakerne svært ofte holdt problemene skjult for venner og familie. Når vi kommer på banen, er de nødt til å være mer åpne mot de nærmeste. Vi mener dette er viktig for å takle den nye økonomiske hverdagen og et strammere budsjett. Og åpenheten hjelper, forteller de meg i etterkant. For plutselig viser det at også kollegaen din har slitt med det samme, eller naboen av svigerfar. Og på den måten får de hjelp, råd og en nødvendig dytt i ryggen. De var ikke aleine, de kan mestre dette.

For eksempel Kim fra Stavanger, som vi nylig hjalp. Han har en enorm kameratflokk. De trener sammen, drar på turer sammen, preiker om absolutt alt. Unntatt Kims skakkjørte økonomi. For det temaet orker ikke Kim ta opp. Bestekompisen oppdaget det ikke før han tilfeldigvis så at Kims bolig var lagt ut for salg. Tvangssalg! Han ble oppriktig lei seg over at Kim ikke hadde snakket om dette. Nå vet både vennene og familien om problemene, siden vi pushet på for at han skulle åpne seg. Og for en støtte han opplever!

Skaffe oversikt

Det viktigste vi gjør er imidlertid ikke å oppfordre til åpenhet, men å omstrukturere privatøkonomien. Da må vi:

  1. Skaffe oversikt over gjelden
  2. Bevisstgjøre deltakeren om forbruket
  3. Forhandle en løsning med kreditorene
  4. Lage en plan og et budsjett for en ny økonomisk hverdag.

Rekkefølgen er ikke tilfeldig. Uten en god oversikt over dine krav, kommer du ingen vei. Og hvis du ikke endrer dyre forbruksvaner og overforbruk, kan vi heller ikke lage en gjeldsplan. For da vil den bare bryte sammen etter noen få uker.

Selvangivelsen er jo et greit utgangspunkt for punkt 1. Der finner du en oversikt over din gjeld. Men, du finner på langt nær alle inkassokrav. En ubetalt telefonregning vil for eksempel ikke dukke opp i skattemeldingen. Den er heller ikke oppdatert. Høsten 2019 vil et sentralt gjeldsregister gjøre denne jobben mye enklere, men frem til da, må du gjøre jobben selv og ringe rundt til inkassoselskaper, banker, stat og kommune.

Klare seg over all forventning

Flere ganger årlig får vi bevis på at det virkelig nytterå ta grep om egen privatøkonomi. For da får vi hyggelige eposter fra gamle deltakere, som var med i Luksusfellen for 2, 4 eller kanskje 7 år siden, som melder fra: ”Endelig gjeldfri”. Som Ron Richard fra Hobøl. Vi møtte en mann som befant seg i et komplett økonomisk kaos med 75 inkassokrav, flere lønnstrekk og en gjeld på drøye 200 000 kroner.

Klarer seg mye bedre | Faksimile fra Dagbladet

Dagbladet: Livet etter Luksusfellen (bak betalingsmur)

Kontakt NAV

Du kan få gode råd om denne prosessen ved å ringe økonomirådstelefonen i NAV. Telefonnummeret dit er 55 55 33 39. Behøver du enda mer hjelp, er det smart å kontakte en økonomirådgiver på ditt lokale NAV-kontor. Det er iallfall det første jeg råder folk til å gjøre når de kontakter meg for å få hjelp til sin privatøkonomi, men ikke ønsker å være på TV.