Lommebokvennlige aktiviteter

Hurra, det er påskeferie!

Av Arman Vestad

Med påsken sent på året, er vi godt i gang med vår mange steder i landet vårt. Noen er enda ikke ferdig med snøen og vil nyte den til fjells eller med lange skiturer der de bor. Andre foretrekker bypåske eller hagepåske med vårrengjøring og planting av vårens første blomster. Uansett hva du foretrekker eller lommeboka tillater, kan det være greit å finne på noe som er hyggelig for både store og små.

Påskenøtter under åpen himmel

Lag en leirplass i skogen og fyr opp bål, eller i hagen med grillen i midten. På steder hvor det fortsatt er mye snø men snille temperaturer, kan man også tilbringe natten under åpen himmel, bare dere sørger for godt underlag som holder seg tørt, ull og varme soveposer. Kanskje er det så godt med snø at dere kan lage en snøhule eller en borg? Grill noe ekstra godt, som marshmallows, eller lag Smores (kjeks under, sjokolade og smeltet marsmellow i midten og kjeks på toppen – NAM!) – i tillegg til pølser eller annet godt som dere liker å spise. Finn frem vitsebøker eller påskenøtter med spørsmål for hele familien.

Stek vafler ute

Jeg skal love deg at naboene blir fristet! Trekk en skjøteledning ut av vinduet eller døra, og sett vaffeljernet på et bord på terrassen eller i hagen – der dere vil sitte lunt og godt og kose dere. Det er litt annerledes og hyggelig å steke vaflene mens barna kanskje leker eller hjelper til i hagen. Få ting er bedre enn duften av nystekte vafler. Kanskje får dere noen hyggelige naboer på besøk!

Bypåske er også veldig hyggelig

Det er slett ikke alle som har behov for å oppsøke fjell og snø når tørr asfalt titter frem i bygatene. Hvis været tillater det, er det mange som nyter påskesola i parken, med både appelsiner og engangsgrill. Eller ta med hele gjengen på utekafé og se på livet bak mørke solbriller mens dere nyter noe varmt – eller kaldt – å drikke.

Fergeselskapene har spesialtilbud i skoleferiene (Foto: Color Line)

Hva med et minicruise?

Vil dere ut og reise, er det penger å spare når barna reiser gratis på familiecruise med Color Line. Er du rask, kan du få rimelig restplass nå. På cruisene i skoleferier, er det mange morsomme aktiviteter om bord som er gratis. Undersøk hva som finnes av aktiviteter før dere reiser, planlegg og snakk med barna om hva dere kan gjøre på forhånd. Da har de noe de kan se frem til, de har vært med på å bestemme og du har mer styring på pengene.

Vær obs på spillehallen – her kan det fort gå en del penger selv om et spill koster 10 kroner. Bestem på forhånd hvor mye dere kan spille for og hold dere til det. Det samme gjelder for de voksne, hvis kasinoet virker forlokkende …

Du sparer også penger på å forhåndsbestille måltider om bord. Da slipper dere diskusjoner om hvor dere skal spise eller vente i kø på et ledig bord når magene er sultne.

Color Fantasy og Color Magic seiler fra Oslo til Kiel. Finnes det kanskje et liknende tilbud i nærheten der du bor?

NB! Vær obs på at den rimeligste prisen er ”fra-pris” og gjelder slett ikke alle dagene i påsken.

Kreativ og miljøvennlig påskepynt

Tradisjonell pynting av ekte egg er en hyggelig aktivitet mange barn setter pris på. Men de trenger ikke nødvendigvis kun males. Dekorer påskeeggene med alskens ting og tang du finner hjemme; knapper i mange farger, garn, oppklippet tøy, pynt fra gamle øredobber du ikke bruker lenger, øyne fra en gammel bamse, papir – ja det er i grunnen få grenser for hva du kan bruke, sammen med en tube med lim. Gi barna mange muligheter og kreativiteten vil flyte. Innholdet i egget kan du lage omelett eller eggerøre av – eller hva med litt deilig eggedosis til arbeidet??

Store påskeegg fulle av godterier er vel påskens favoritt. Og ekstra gøy er det å gå på påskeegg-jakt ute eller inne. Å lage egne påskeegg til å fylle med godteri, er både gøy og miljøvennlig. ”Blanke” egg i papp i ulike størrelser fås kjøpt til en rimelig penge i ulike hobby-butikker som Panduro eller for eksempel Staples. Familien kan bruke det som finnes i skuffer og skap til pynt – slik som til de små eggene. Det blir flotte personlige egg som kan brukes om og om igjen. Godteriet kan du handle på lavpris-kjedene, som Europris og Nille. Fyll egget og bestem deg for at det skal vare til alle påskedagene. Da må ungene fordele og prioritere. Ikke alltid så populært, men fin læring.

Fornyet påskepynt med gjenbruk eller pent brukt

Rimelige kupp på brukt påskepynt (Foto: Finn.no)

Mange får ferdigpyntede påskeegg fra familie og venner, og kanskje har du skapet fullt av fargerike, like papp-egg som dere har samlet på. Disse kan dere gjøre unike ved å pynte over dekoren som allerede er der!

Ønsker du deg annen pynt til påsken, hva med å kjøpe brukt?  Ta turen til nærmeste gjenbruksbutikk / bruktbutikk eller sjekk hva som finnes på finn.no eller en av de mange salgs-sidene på Facebook. Kanskje det til og med er noen som vil bytte pynt med deg, så får du en ”ny påskestue” til en rimelig penge, eller null kroner.

For flere aktivitets-tips, se også våre tidligere artikler om ferie med barn:

Bruk vinterferien til noe gøy (iPluss)

Fritidsaktiviteter for hele familien

Flere tips og inspirasjon:

Påskeegg på 7 måter (cchobby.no)

DIY – Lag deres egne påskeegg (Søstrene Grene)

Påskeegg du pynter selv (Panduro)

Rimelig påskeferie:

10 tips til billig påskeferie med barn (turfamilien.com)

Skoleferie-cruise (Color Line)

Reis 4 for 2 (DFDS Seaways)