Uten å tømme lommeboka:

Fritidsaktiviteter for hele familien

Av Arman Vestad

Lurer du på hva du og familien skal finne på i skoleferiene, eller i helgene for den saks skyld? Det er en del hyggelige aktiviteter en familie kan gjøre sammen, som ikke nødvendigvis trenger å koste så mye. Det gjelder bare å vite om dem, eller hvordan finne dem. Jeg har noen konkrete tips til deg!

Uansett hvor du bor, om du og familien velger å feriere i hjemlige trakter eller reise bort, finnes det mange tilbud rundt i landet som koster lite eller ingen ting. Her er noen forslag, som kanskje inspirerer til planlegging:

Kombinert friluftsliv og fornøyelsespark

Det er en kjent sak at fornøyelsesparker som Hunderfossen, Tusenfryd og Dyreparken fort koster mye penger en hel dag. Men det er fullt mulig å begrense kostnadene, slik at det er kun inngangsbillettene som er dyre – og ikke resten av opplevelsen (NB – det er billigere å kjøpe billettene på nettet enn i luka).

  1. Reiser du langt og må overnatte, – sjekk mulighetene for å slå opp telt i nærområdet.
  2. Ta med egen nistemat. Maten i slike parker er ofte både dyr og ikke så veldig bra.
  3. Få gratis eller rimeligere dag 2-billett.

Kanotur

Mange steder i landet har kanoutleie. Sjekk med din kommune, eller dit du skal på ferie. Morsom opplevelse for hele familien. Kan kombineres med telttur og natursafari.

Gratis | Marit Bredesen i JOY låner i samarbeid med Bydel Gamle Oslo ut båter. (Foto Vårt Oslo/Anders Høilund)

Lån en båt

I Oslo kan du låne robåt gratis og ro i Akerselven og ut i Oslofjorden hvor mulighetene er mange for bading og fisking. Kanskje finnes tilbudet på et vann i nærheten av deg også?

Bysykler

Finnes snart i de fleste største byene og gir mulighet for å bli enda bedre kjent med byen. Ta med piknik-kurv og husk sykkelhjelm!

Øyhopping i Oslofjorden

Kjøp dagskort (barn under 4 år reiser gratis med kollektivt) og ta med pledd og mat (og gulerøtter til kaninene på Hovedøya). Spennende for de minste barna å kjøre store båter, uten at turen blir for lang.

Museumsbesøk

Mange tilbyr familierabatt. Sjekk hva som finnes på nettet.

Telttur

Dra på tur sammen med venner/en annen familie, på fjellet eller andre steder dere kan slå opp telt. Sosialt og hyggelig for både voksne og barn. Det er mange som kvier seg for å finne på slike ting alene, så ikke vær redd for å spørre om noen blir med.

Fugleapp | Krysslista for iPhone og iPad koster 55 kroner. Her kan du krysse av alle norske fugler du finner på tur.

Minisafari i naturen

Lån bøker på biblioteket og studer fugle- og dyrelivet sammen med barna. Finnes også på app. Søk i appstore eller google apps på ”fugler”.

Fotosafari

I kombinasjon med natursafari eller fotosafari i byen. Mange spennende motiver! Ta med mat og ha piknik i skogen eller en park.

Geocaching og stolpejakt

Det finnes mange apper du kan bruke for å «samle» steder. Pokemon Go er et spill som baserer seg på å finne virtuelle dyr som gjemmer seg i nabolaget. En litt voksnere versjon finner du på stolpejakten.no . Passer for store og små – og bikkja!

Besøk venner og familie – slå opp telt i hagen

Kanskje er det noen dere ikke har sett på en stund, som selv ikke har mulighet for å reise noe sted? Lag en telt-camp i hagen. Skal vedde på at alle barna vil bo der, mens de voksne får plassene i huset … Skaper gode sommerminner.

Piknik i parken, på stranda eller andre steder ute

Dette er veldig hyggelig å gjøre sammen med venner, og tar dere med en ball, badminton eller andre spill og leker, kan dere gjøre det til en heldagspiknik med mye moro.

Gå til innkjøp av tallerkner, kopper og bestikk i hardplast, som kan vaskes og brukes om igjen og dropp papptallerkener og engangsbestikk. Det blir dyrt å kjøpe i lengden og er dessuten er lite miljøvennlig. Dette selges mange steder og trenger ikke å være så dyrt. Lønner seg i lengden!

Vinteraktiviteter – ta med engangsgrill til slalåmbakken

Lag til en ”sofa” i snøen, ha med sitteunderlag og varm drikke i termos. Veldig hyggelig når man er flere sammen, og fin pause på dagen. Det samme kan dere gjøre i lysløypa eller i en park. Lag en blink og ha snøball-konkurranse.

Arrangere gaming-kveld

Inviter familie og venner og ha spill-turneringer, enten det er kortspill, brettspill eller online spill. Kombiner gjerne med spleiselag på mat og/eller snacks og drikke.

I sidefeltet eller under finner du lenker til organisasjoner som kan ha noe å tilby i ditt distrikt.