Straks ferie!

Del 3: Hva med resten av skoleferien?

Av Lena B. Johansen

Ungenes skoleferie varer i to måneder og bare to-tre uker av dem tilbringer vi sammen. Ergo skal ønsker og behov for sommeraktiviteter for en tiåring, en femtenåring og en attenåring dekkes, i tillegg til to voksne som gjerne skulle ha slappet av en del. Det sier seg selv at vi må dele oss opp litt og ikke forvente at vi skal gjøre alle aktiviteter sammen i de ukene vi ikke er på reise. Men hva kan vi finne på, når mesteparten av feriebudsjettet forsvinner i en utenlandsreise?

Jeg er igjen på nettet og prøver å få en oversikt over sommeraktiviteter som vi kan gjøre hjemme. Vi bor på Østlandet – i nærheten av hovedstaden – og her finner jeg diverse aktiviteter for tiåringen, som for eksempel sommerskolen til Sommer som vinter ogRedningsselskapet.

Sommer som vinter har mange spennende og gøyale aktiviteter for barn og unge. Bare så synd at det ikke står noe sted hva det koster, bare at det er påmelding og betaling på nett.

Redningsselskapet har sommerskole flere steder i landet – fem dager hvor barn opp til 13 år lærer å kjøre båt og om båtvett og sjøliv. Er du medlem, betaler du under 2000 kroner, er du ikke blir det nesten kr 2500. Morsom og lærerik opplevelse, men fortsatt litt mye penger for én av tre unger i bare fem dager. Hmmm, her må vi tenke prioriteringer igjen!

Delt ferie – hjemme og borte

For at vi i det hele tatt skal ha mulighet til å komme oss til «Syden», må resten av ferien være på lavbudsjett har vi kommet frem til. Det betyr at vi vil tilbringe endel av tiden hjemme, og må tenke på relativt lokale tilbud for å spare penger.

Familien elsker å bade – og en tur på det lokale badevannet passer for alle aldre. Badeleker, stuping, dykking, ballspill, soling og grilling har ingen aldershindring – vi blir alle som barn igjen og har det gøy sammen. Forutsatt at vi er heldige med været …

Lavterskeltilbud | Mange kommuner tilbyr leire og sommeraktiviteter i samarbeid med frivillige organisasjoner.

Lavterskeltilbud

Jeg skrev inn «sommeraktiviteter for barn» i søkefeltet i Google, og fant Barnas Norge. Her var det en del å hente, enten det var med foreldre/familien eller uten. Har man mulighet til å sette seg i bilen eller reise kollektivt ut av eget fylke – kanskje på en dagstur – kan det være nye spennende eventyr å oppdage.

I Østfold fant jeg for eksempel gratis aktiviteter som Fredriksten Festning og Høytorp Fort. Her kan vi lett leve oss inn i en annen tidsepoke, blant festningsmurer og kanoner, gå tursti eller festningsløype med kart og poster. Med piknik-kurv og ballspill i tillegg, er det fort en heldagsaktivitet.

I søket dukket det også opp mange artikler som skiltet med både 10 og 20 tips om gratis og ikke så gratis aktiviteter for barn i alle aldre, så det er alltids noe en kan finne på og nettet deler tips villig vekk.

I Drammensområdet har de for eksempel en del lavterskel-tilbud for barn og ungdom i sommer, som:

  • Drammen kommunes gratis Sommerskoletil alle barn fra 3.-9.klasse, uke 26, 27, 31 og 32.
  • Drammen Ballklubbsommercamp for barn i alderen 4.-7.klasse, uke 26: Tilbudet er gratis for lavinntektsfamilier, 200,- for andre deltagere.
  • Drammen turistforeningarrangerer mange gode tilbud for barnefamilier i nærområdet. Ta en titt for mer informasjon.
  • Kulturskolen i Drammen kommunehar feriekurs 24.-28.juni for barn i alderen 6-12 år. Her er det mulighet for å søke friplass.
  • Drammensbadet, har sommertilbud for barn som gjelder i skoleferien. Følg med på hjemmesiden.
  • Kirkens bymisjon utlånssentral Skattkammerettilbyr gratis leie av utstyr til sport og aktiviteter til barn og unge (familier) i Drammensområdet opp til 18 år. I tillegg er Skattkammeret en sosial møteplass for ungdom.

Det er kanskje verdt å sjekke tilsvarende tilbud i egen kommune?

Hyttelån | Vi er så heldige at vi kan låne hytte av familien. Som betaling hjelper vi til med vedlikehold. (Foto: iStock)

Besøke venner og familie

Vi er heldige som har familie med hytte på fjellet, som gjerne vil ha besøk av gjengen fem + to hunder på sommeren – og heldigvis elsker ungene å være der (hundene inkludert!) Vi planlegger å tilbringe minst en uke der, og være mest mulig ute i den frie natur (les gratis) med både tursko, fiskestang og soving i telt eller under åpen himmel under stjernene.

Familien i nabolandet Sverige har en hel kjeller med soveplasser og stor gjestfrihet. Dessuten bor dem i en typisk sommerferie-by, med badestrand, lekeparker, tivoli og annet gøy. Når vi er heldige å få bo gratis, kan vi bruke litt penger på tivoli og minigolf for eksempel.

Som takk for gjestfriheten eller lånet av hytte eller hus, tilbyr vi hjelp til forefallende som for eksempel beising av plattingen, klippe plenen, snekre eller måke hyttetaket for snø på vinteren. Ellers disker vi opp med gode middager og annet som en kan kose seg med sammen. Det føles alltid godt å få gi noe tilbake, selv om det ikke nødvendigvis er forventet.

God sommer – uansett hva dere finner på i siste liten!

Har du tips om sommeraktiviteter der du bor – for barn eller ungdom – del dem gjerne. Klikk her for å sende oss en melding på Messenger!