Straks sommerferie!

Del 2: Sydenferie på sparebluss?

Av Lena B. Johansen

Før det kan bli noen reise på familien på fem i ferien, må vi vite hva vi har i ferie-budsjett. Som nevnt tidligere, burde vi hatt bilen på periodisk service, men det ser ikke ut til at vi får til både utenlandsreise og ekstra bilutgifter. Så reisen er fortsatt førsteprioritet i år. La oss se hvilke muligheter vi har.

Alle vet jo at det er rimeligst å reise utenom skoleferien eller fellesferien – som er i juli – men for vår del er det i juli våre arbeidsgivere gir oss fri. Det må vi bare forholde oss til, og ta med oss de oppskrudde prisene på kjøpet.

Vi startet søket vårt med å få en liten oversikt over hva vi må regne med å måtte betale for en restplass til sydligere strøk – siden vi er så sent ute – og sjekket diverse restplass-sider på nettet.

restplass.no er alle mulige destinasjoner og reiseselskaper representert – en fin samleside for reiser som enda ikke er solgt. Men når kan man gjøre et kupp? Vi kan reise fra midten av juli og ut måneden. I skrivende stund er det en måned frem i tid og jeg lurer på om det vil lønne seg å ha is i magen og vente til uka før.

Har du noen erfaring med dette? Del gjerne: Klikk her for å sende oss en melding i Messenger!

Rimelige reiser til Øst-Europa

I et søk på gjeldende datoer, alle destinasjoner, sortert etter «Pris» eller «Mest for pengene» er det ingen tvil om at det er Polen og Latvia som stikker av med premien for de rimeligste reisene. Og det er egentlig ganske kult, for der er det billig for oss nordmenn å leve godt også. Dessuten er det nydelige strender i Gdansk og Sopot, så er været godt er det nesten som å være i «Syden».

Hvor mange stjerner er bra nok?

Reiser du på budsjett, er det greit å ta stilling til hva som er minstekravet i forhold til standard. Hva er du villig til å forsake, til fordel for noe annet. Personlig trenger jeg ikke fancy hotellrom med danseplass. Men det skal være rent, og sengene må være gode. Det er jo stort sett soving og oppbevaring av eiendeler rommet skal brukes til. Men om tenåringsdøtrene er enige i dette, er jeg usikker på.

På reiseselskapene sine nettsider kan du ofte legge inn valg som pris, standard på bostedet i forhold til antall stjerner, basseng, restaurant osv., i tillegg til destinasjon. Velger jeg 4-stjerner og basseng, dukker noen hoteller i Tyskland opp.

For meg ser det ut til at de rimeligste restplassene går til storbyer. Berlin er fint, men det frister ikke en uke midt på sommeren. Dessuten går det alltid mer penger i en storby, er min erfaring! Med mindre man kan bruke byen som utgangspunkt for å reise kollektivt på dagsturer til andre interessante steder i nærheten. Det er en idé verd å sjekke ut, tenker jeg – hvis vi bor greit og rimelig i utgangspunktet.

Priseksempel Latvia:

Laveste priseksempel er kr 3 052,- per person i familierom/to rom (plass til fem personer), 6 dager i Riga – Latvia. Totalt kr 15 260,- for fly og opphold på 2-stjerners hotell.

Priseksempel Polen:

Sopot i Polen, by & strand, på 3-stjerners sentralt hotell. Kr 4 592,- per person, 7 netter i to rom. Totalt kr 22 962,- inkl. fly og hotell for familien på fem. Ref. restplass.no / Solfaktor

Priseksempel Kreta:

Et 3-stjerners hotell med basseng, restaurant, strand og flere fasiliteter. Kr 4 280,- per person, 7 netter i to rom. Totalt kr 21 400,- inkl. fly og hotell for hele gjengen.

Hva sier budsjettet?

Feriepenger føles fantastisk å få – for dem som får det. Ekstra penger, og en er litt rik en liten stund. Det kan være lett å glemme at beløpet består av en del vanlig lønn, slik en pleier å få, og en del som er selve feriepengene. Lønna skal som vanlig dekke alle de vanlige utgiftene, og alt skal være nok til hele måneden og ikke bare den ene uka familien er på ferie. Husk på det i feriebudsjettet!

Finn et budsjettoppsett som funker for deg

Jeg fant en grei mal i Office-pakken på dataen min, hvor jeg enkelt kunne gi eget navn på de ulike postene, og slette dem jeg ikke trengte. Når jeg har lagt inn hva vi har av penger i feriemåneden og alle våre vanlige utgifter + en ekstrautgift, som pass av familiens hund mens vi er borte (hvis vi ikke får plassert den hos familiemedlemmer), står jeg igjen med det beløpet vi kan bruke på årets feriereise.

Budsjetteksempel | Vi har høye faste utgifter, så om vi skal til Syden må vi finne en rimelig løsning.

 

Få oversikt over hva du kan og vil bruke på ferie

Jeg la inn priseksempelet Kreta og justerte ned mat-posten for de øvrige tre ukene i ferien, med tanke på å kunne ha litt ekstra den uka vi har lyst til å leve ekstra godt – eventuelt. Her kan du justere etter hvilke valg du gjør og hvor mye du tror dere trenger på ferien. Også er det å holde seg til det beløpet da!

Priseksempel: Dette blir stramt, uten rom for store utskeielser.

Neste: Hva med resten av ferien?

Ferien er lang, spesielt for dem som har skolefri. Familien har vært på årets feriereise. Hva skal dere finne på resten av ferien?

 

Restplasser – eksempler på samlesider:

Restplasser på restplass.no

Restplasser på ticket.no

Solfaktor.no

Noen reiseselskaper har egne restplass-sider:

Restplasser hos Apollo

Restplasser hos Ving

Restplasser hos Tyrkiareiser