Straks sommerferie!

Del 1: Vi vil på ferie i siste liten

Av Lena B. Johansen

Sommeren er her (i alle fall noen steder i landet) og sommerferien nærmer seg. I skrivende stund er det litt i overkant av to uker til familiens ti-åring og to tenåringer starter skoleferien og vi har enda ikke planlagt hva vi skal gjøre. Skal vi reise til utlandet én uke? Hva med resten av skoleferien? Og har vi i det hele tatt råd til å reise på ferie i år alle fem?

Med kun en fast inntekt i familien, og en annen som bidrar med variert inntekt, må lommeboka ta på seg strengt fjes og ut-porsjonere etter beste økonomiske evne. Men det er bestemt at det skal bli ferie i år – for det ble det ikke i fjor – og ferie i denne familien defineres med å reise et sted – og aller helst utenlands. Vi må bare finne noe alle blir fornøyde med, som gir oss mest mulig for de pengene «økonomi-sjefen» bevilger oss. Det er kanskje flere som kjenner seg igjen i dette?

Prioriteringer

Turtelleren i familiebilen forteller oss at det er tid for service. I en ideell verden skulle det ikke være problematisk å få til både ferie og utgifter til å opprettholde en «frisk bil». Men sånn er det ikke for alle. Hele tiden er det ting som står opp mot hverandre, og vi må tenke smart. Prioritere. Jeg føler den bilen «alltid» skal på service, men det er kanskje sånn når en velger å vedlikeholde fremfor å gå på en smell med ødelagt bil og gedigen verkstedregning sånn helt plutselig. I fjor prioriterte vi sårt tiltrengt maling av huset og skifte av noe ytterpanel, og ble hjemme hele sommeren. I år vil vi faktisk prioritere feriereise – uansett hvor – og har kalkulert med at vår forholdsvis nye bil klarer seg helt fint uten service på enda en stund (håper vi har rett!).

Hva kan vi øremerke til ferie?

Sommerferien er lang, og selv om vi har kommet frem til at vi vil reise et sted i utlandet – som jo kan være så mangt – kan vi bare drømme om å duppe under solen i azurblått hav i mer enn en uke. I alle fall ikke hvis vi skal føye oss etter tenåringsjentenes «krav» til ferieluksus, som betyr 1: hotell med badebasseng, 2: ved havet, 3: i en storby med endeløse shoppingmuligheter.

I pose og sekk | Både strand, storby og shopping? Familien trenger en reality check… (Foto: iStock)

Her er det på tide med en reality-check!

Vi er uansett litt sent ute med å bestille reise til ok pris, med mindre det dukker opp restplasser – for fem personer! Jeg starter med å se etter hvilke alternativer som finnes og til hvilken pris på nettet. Vi må også sette opp et budsjett som viser hva vi faktisk kan bruke på en reise i år, og hva vi må ha igjen av den ene feriepenge-utbetalingen til andre utgifter – og å leve for resten av sommeren før neste lønning i august.

Vi må legge en plan!

Har du erfaring med rimelige måter å reise på, og hvordan sette opp og følge et fornuftig budsjett? Vi vil gjerne høre fra deg! Klikk her for å sende oss en melding i Messenger, gjerne med lenker til nettsider vi burde sjekke.

 

Neste: Hva har vi å rutte med? – Vi setter opp feriebudsjett.
Hvilke rimelige alternativer finnes og hvor mye penger har vi til reise – vi sjekker nettet!