Dagligvarer

Bytt butikk – spar opptil 16.000,-

Noen produkter fra Firstprice
Av: Arman Vestad - Morten Ingebrethsen

Vi har alle en tendens til å handle mer enn vi trenger. Særlig når vi legger handleturene i butikken til flere ganger i uka. Vi velger også ofte den enkleste løsningen, som er å gjøre innkjøpene i nærbutikken, som slett ikke alltid er den rimeligste. Du kan halvere matbudsjettet ditt ved å handle de samme varene i en annen butikk, og faktisk bruke enda mindre hvis du går over til andre varemerker i tillegg.

Har du et stramt budsjett, er ikke enkelte varer like nødvendige som andre. Og det gjelder å ikke la seg friste blant hyllene, selv om en mange varer er strategisk plassert for at vi nettopp skal gå i ”fristefella”.

Men det ER mulig å kutte drastisk ned på forbruket og spare MYE penger ved å gjøre noen gode valg – og samtidig leve sunt. Mine beste tips kan du se i dette minikurset! (Artikkelen fortsetter under filmen).

Minikurs | I denne korte filmen går Arman Vestad gjennom hvordan du sparer mest på handel av dagligvarer.

Velg de rimeligste butikkene

De små nærbutikkene, som ofte har åpent på søndager, er pengesluk. Pass på å handle minst mulig på disse, og strengt tatt bare hvis du har glemt å kjøpe én spesiell vare til søndagsmiddagen. Og la deg ikke friste til å ”bare” kjøpe et par ting til i tillegg til det du kom dit for! De største, rimeligste butikkjedene er Coop Extra, Kiwi og Rema 1000. Blant de dyreste kjedene er Coop Mega, Joker og Meny, ifølge VGs matvarebørs og enhver.no .

Store forskjeller på like varer. (Faksimile fra VG)

Spar over 16.000 kroner

Selv om ingen handler akkurat det samme, har enhver.no funnet ut at over tid blir det mye penger. Over fire år skilte det til sammen 64.801 kroner mellom den dyreste (Coop Mega) og den billigste butikken (Rema 1000). Det er over 16.000 kroner pr år for akkurat de samme varene! Og de pengene kunne du sikkert tenke deg å bruke på noe annet…

Velg butikkenes egne merkevarer

Se etter butikkjedens eget merke (Xtra, Coop, FirstPrice), som er den rimeligste løsningen, men som ikke nødvendigvis er noe dårligere enn andre merkevarer. På ei pakke med 100 gram kokt skinke kan du faktisk spare 25-30 kroner! Alt tilbehør til taco, 30 kr. Dette gjelder de fleste matvarer hvor kjeden har sitt eget merke, og de har et stort utvalg ulike varer. Så her får du mulighet til å leve både rimelig og sunt.

Hva er nødvendig i en husholdning og ikke

Handelsstanden er eksperter på å skape behov hos oss forbrukere, slik at vi bruker mer penger. Det er tusenvis av varer vi tror vi må ha, men som vi helt fint kan klare oss uten. Noen eksempler på det er stekepapir, brødposer eller vaskeservietter. Det går helt fint å smøre langpanna med smør eller olje, bruke handleposen eller en tett brødboks til brødet og en klut til å vaske med. Ost og kjøttpålegg holder seg også veldig bra i bokser med lokk, som du vasker etter bruk og bruker gang på gang. Dessuten er det mer miljøvennlig! Av vaskemidler, kan du helt fint bruke én type til gulv og andre flater. Det MÅ ikke være spesifikt til kjøkken eller bad, som det ofte står på pakningen. Du kommer langt med grønnsåpe!

Spar tusener på kombiløsning

Går du inn for å prøve alle disse tipsene, i tillegg til å planlegge handling og middagsretter for en uke av gangen (se egen artikkel Middag for en uke), vil du merke det på lommeboka – den rette veien. Du og familien kan klare dere på mindre og allikevel føle at dere har alt dere trenger i husholdningen. Det er en øvelse og en prøvelse i starten, men etter hvert blir den ukentlige planleggingen og handlingen en positiv rutine på så mange måter.