Tips til aktiviteter både ute og inne

Bruk vinterferien til noe gøy

Av Arman Vestad

Vinterferien står for dør og det er mange som tar seg fri fra jobb denne uken, og gjør vinteraktiviteter med hele familien. Noen reiser bort, andre bruker lokalmiljøet sitt for alt det er verdt. Og enten du har mulighet til å ha fri med barna dine eller ikke, kan man fint finne på noe ekstra denne uken – uten å måtte legge lista veldig høyt.

Ikke alle har tradisjon for eller mulighet til å ta en uke fri fra jobben når det er skoleferie. Men kanskje én dag eller to kan funke? Med litt planlegging, får man til det meste og en aktivitet litt utenom det helt hverdagslige er kanskje nok til at ungene får en feriefølelse utover det å sove lenge om morgenen og se på Netflix midt på dagen.

I år har det kommet MYE snø de fleste steder i landet vårt. Og da er det jo ganske naturlig å tenke uteaktiviteter med ski på beina, akebrett under rompa eller snøklumper i lua etter ”Kongen på haugen” eller graving av snøhuler.

Morsomme og rimelige tips

Aftenposten har laget en flott artikkel i samarbeid med Norsk Friluftsliv og Den Norske Turistforeningen, om hvordan lage en annerledes vinterferie for barna – som ikke koster noe særlig. Her finner du tips om turer – på ski og til fots – isfiske, telting og masse mer dere kan gjøre sammen ute. Les og bli inspirert her: Slik lager du en annerledes vinterferie for barna dine

Barn på tur med og uten foreldre

Den Norske Turistforeningen har også noe som heter Barnas Turlag, som er for barn fra 0 til 12 år. De arrangerer lokale turer og på fjellet, med eller uten overnattinger og foreldre trenger ikke alltid å bli med. Men er dere med på tur som en familie, blir dere kjent med andre familier og lærer masse om friluftsliv. Det koster litt å være medlem, men til gjengjeld får du mye for pengene hvis du benytter deg av de fine tilbudene. Her kan du lese mer om Barnas Turlag og finne din lokale gruppe. Barnas Turlag (Den Norske Turistforening)

Hundeslede, toppturer på ski, lære om skred, VinterBaseCamp med overnatting ute i telt, friluftsskole, ekspedisjon i marka med overnatting. Den Norske Turistforeningen har mye spennende å by på i vinterferieuka! Sjekk aktiviteter i nærheten av deg. Du kan legge inn valg av vanskelighetsgrad, om det skal passe for barn eller voksne og hva slags type opplegg, – turer, kurs eller andre arrangementer for eksempel:

Den Norske Turistforenings aktivitetsliste

Utlån av utstyr til sport og friluftsliv

Vil dere gjerne være ute i snøen og være med på aktiviteter der dere bor, men mangler utstyr, kan det godt være det er en utlånssentral i nærheten der du bor. BUA er en nasjonal forening som har utlånssentraler over hele landet. BUA jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve mange ulike aktiviteter, og har dermed utstyr til det meste. Her kan du finne BUA der du bor – og lese om hvordan det fungerer: BUAs nettsider

Vinterferie minus vinter

Men så er det jo sånn at ikke alle er like glad i alt dette hvite og kalde og heller vil gjøre ting inne eller reise til varmere strøk. For sistnevnte er det kanskje www.restplass.no som gjelder nå – hvis du kan hive deg rundt og reise på kort varsel. Men det kan jo også lønne seg når budsjettet er stramt.

Andre inneaktiviteter som kinobesøk, teater, museum eller lekeland, begrenses kun av tilbudet er du bor. Eller kanskje dere kunne tenke dere en dagstur til nærmeste badeland? VisitNorway har samlet 116 vinterferietips fra hele landet, med anbefalinger fra Reismedbarn. Om du ikke finner noe akkurat der du bor, kanskje du blir inspirert til å finne på noe litt utenom det vanlige hjemme i din egen stue?

God vinterferie!