Slik bytter du strømleverandør

Betaler du for mye i strøm?

strømpriser, bytt strømleverandør, Arman Vestad, kutt utgifter, spar penger
Av Arman Vestad

Strøm er utgifter som bare tikker og går i ”bakgrunnen” uten at vi nødvendigvis tenker så mye over det. Vi skrur på lysene i alle rom, bruker vaskemaskiner, setter på varmen i badegulvet og lader elektroniske enheter med den største selvfølgelighet – det er liksom en automatikk i det. Og så kommer regningen. Det beste hadde selvsagt vært å ikke måtte tenke på kostnadene for hver gang varmen skrus opp midtvinters. Men sånn er det ikke når økonomien skranter. Her er det penger å spare ved å bytte strømleverandør – og være mer bevisst på forbruket.

I min jobb som økonomisk rådgiver i NAV har jeg snakket med mange av mine kursdeltakere om dette temaet, og de forteller om mange ulike årsaker til at de ikke bytter strømleverandør. De to hovedårsakene som oftest kommer frem er at de tror det er så vanskelig å bytte og at det ikke er så mye å spare. I tillegg er det stor forvirring i forhold til hvem som egentlig er de rimeligste, for alle påstår jo det samme i reklamene.

Hjelpeverktøy for bytte av strømleverandør

Heldigvis finnes det enkle verktøy som kan hjelpe oss med å sortere og som vi kan stole på. Forbrukerrådet har laget en nettside – strømpris.no – som sammenligner prisene på alle ulike tilbydere av strøm. Det gjør at du ved få tastetrykk kan få opp hvor mye du kan spare hver måned, og hvordan du faktisk bytter. Du kan også få tilsendt strømtilbudet som strømpris.no oppga på epost.

Bytte strømleverandør – helt enkelt

Så klikker du deg inn på lenken til tilbudet du har valgt. Da kommer du rett inn på hjemmesiden til den leverandøren, som ber deg om å fylle ut et telefonnummer slik at de kan finne deg i systemet. Eller du må oppgi måleridentiteten din. Deretter gjør den nye leverandøren det resterende arbeidet, som for eksempel å si opp den gamle avtalen.

Spar strømutgifter på flere måter

Hvor mye du sparer på å bytte strømleverandør avhenger jo av flere forhold, blant annet hvor stor boligen din er, hvor godt an dagens strømleverandør ligger i forhold til pris – er leverandøren allerede i toppen av listen. Kanskje har du allerede den billigste? I mange tilfeller skiller det noen få tusenlapper i året fra topp til bunn. Det du kan spare aller mest på er likevel hvordan du bruker strømmen din, altså smarte måter å få ned strømforbruket ditt på. Det kommer vi tilbake til i en annen artikkel.
Strømpris.no kan brukes uansett hvilken strømavtale du velger og hvilken type du velger. Her snakker jeg om spottpris/markedskraft, fast pris eller standard variabel pris. Beskrivelse av disse strømtypene og hva som kan lønne seg å velge av dem, vil jeg også si mer om i egen artikkel som kommer senere.