Koronavirus

Arbeidsledig – hva gjør jeg nå?

Av Aleksander Leikvangen

Det er svært utfordrende å få en endring i livssituasjon der man er arbeidsledig og har mye mindre å rutte med enn vanlig. I denne artikkelen får du de beste tipsene som kan bidra til at økonomien ikke blir en enda større bekymring enn nødvendig.

Tips 1: Sett opp budsjett

Det er veldig sannsynlig at du nå kan ha gått over til å motta en ytelse fra NAV. NAV sitt system er bygd opp slik at med dagpenger blir det utbetalt hver 14. dag. Dette kan bli en stor endring i hvordan økonomien din fungerer. Her må du lage oversikt over hvilke regninger som forfaller på hvilke dager og så sette opp et budsjett som lar deg betale de i tide.

  • Husk! Du kan kontakte selskapene og be om å få endret datoene for betalingsfristene, dersom det blir vanskelig å betale i tide. Det viktigste er at du sier ifra!

Tips 2: Lag et kontosystem med regningskontoer

Det er nå viktigere enn noensinne at du får oversikt over hvor mye du skal betale hver måned i regninger og hvor mye av pengene dine må settes av til dette formålet. Ved å opprette en egen konto der faktura og avtalegiroer blir betalt fra, kan du sette av akkurat det beløpet du trenger. Da vil du aldri oppleve at du plutselig står uten penger til å betale regningene dine, fordi de pengene er allerede satt av.

Banken din kan hjelpe deg med å flytte avtalegiroer dersom de er tilknyttet andre kontoer, de kan også hjelpe deg med å sette opp dette kontosystemet. De fleste nettbanker har derimot gode løsninger som lar deg gjøre dette selv.

  • Steg 1: Opprett en konto som du kaller regningskonto. Den bør være en brukskonto uten begrensninger på uttak.
  • Steg 2: Sett opp faste trekk fra lønningskontoen din slik at du får over tilstrekkelig med penger til regningskontoen.
  • Steg 3: Flytt avtalegiroer og e-faktura til denne kontoen. Og husk å velge den når du skal betale faktura på nett.

Du må huske på at dette er de faste utgiftene, dersom det dukker opp andre utgifter, så er det en stor fordel å ha en bufferkonto også. Det er ikke lett å spare opp en buffer når man har lav inntekt, men alle monner drar.

Tips 3 : Dersom du eier hus – be om avdragsfrihet

Det som monner aller mest i en kortvarig situasjon er å be om en avdragsfrihet i banken på boliglån. For mange kan dette utgjøre mange tusen kroner i måneden, og i noen tilfeller reduksjonen i terminbeløp på boliglånet tilsvarende reduksjonen i inntekt etter overgang til dagpenger.

Tips 4: Fjern «lommetyvene» fra kontoutskriften

Finn ut om du har noen utgifter du kan klare deg uten i perioden du er arbeidsledig. Enkelte utgifter kommer uansett. Gå gjennom hver post i kontoutskriften din for de siste 3 månedene. Da er det lettere å se om du har noen tjenester eller produkter du ikke er nødt til å ha, for eksempel bokklubber, strømmekanaler, kosttilskudd-abonnementer og pluss-tjenester hos nettaviser. Trenger familien HBO, Netflix, Viaplay, Amazon Prime og Sumo? Kan noen av disse kuttes? Du vil bli overrasket over hvor mye utgifter du kan skrape bort bare ved å sette deg ned med dette og få oversikt.

Tips 5: Bytt leverandør – spar penger

Gå gjennom alle faste utgifter. Kan du bytte leverandører som enten leverer strøm, mobiltelefon, tv, forsikring eller banktjenester? Mange tror at dette er vanskelig å få sjekket og eventuelt endret, og mange tenker også at det ikke er noe særlig å spare på det. Min erfaring som økonomisk rådgiver viser det motsatte: Det er ganske enkelt å bytte, og de fleste sparer mye på det.

Tips 6: Be om utsettelse hos Lånekassen

Det er veldig mange som har studiegjeld hos Lånekassen. Lånekassen tilbyr nå ekstra utsettelse ut året 2020. Dette er en fin mulighet til å unngå å betale på gjeld man kanskje ikke har råd til å betale på nå. Dersom man er arbeidsledig, kan man også søke om å få stoppet rentepåløpet. Sjekk www.lanekassen.no

Tips 7: Planlegg innkjøp av mat

Det er på mat vi fort bruker veldig mye penger. Er du en person som handler 3-4 ganger i uka? Kanskje nesten daglig? Da er det lett å både ta med seg noe man ikke planla å ha, og det er lett å ende opp med å kjøpe mer enn man trenger. Dersom man kutter ned matkjøpet til 1 eller 2 ganger i uken, så kan man lage handleliste og planlegge hva man skal ha til middag den uken. Så reiser du i butikken og kjøper kun det du trenger. Det er da man fort oppdager hvor mye penger det er å spare på dette. Anbefales sterkt!

Dette er bare noen forslag til tips for å få bedre kontroll over økonomien sin, men også hvordan man kan gjøre grep for å senke utgiftene når inntekten går ned. Husk at dersom økonomien ikke går opp, kan du også ta kontakt med NAV og be om bistand. Enten til råd og veiledning for å få kontroll, eller for ekstra støtte gjennom sikkerhetsnettet med økonomisk sosialhjelp.

Aleksander Leikvangen er økonomirådgiver i NAV Drammen.